Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabb att möta krisen

Annons

Den brittiske premiärministern, socialdemokraten Gordon Brown har tunga dagar. I lokalvalen fick hans labourparti rekordlåga 23 procent. Man lyckades inte vinna en enda av de valkretsar som stod på spel.

I EU-valet gick det ännu sämre. Med 15 procent kom partiet trea, visserligen före liberaldemokraterna som hotar labour på nationell nivå. Tvåa efter de konservativa var i stället högernationalistiska UK Independent Party. Än värre var att rasistiska British National Party också vann två mandat. Orsaken är den megaskandal som avslöjats där parlamentariker från alla partier gynnat sig själva genom diverse märkliga bidrag. Labour straffas i opinionen trots att Brown som få andra agerat resolut mot krisen. Den okritiska hållning han intog till finansmarknaden före krisen, något som bidrog till problemen, ligger honom säkert i fatet.

Men när krisen kom genomförde han snabba räddningsaktioner av banker på obestånd i kombination med väldiga stimulansåtgärder. Det han och USA:s president Barack Obama åstadkom på det G20-möte där Brown satt ordförande, har ännu inte fått full effekt. Men vi hade alla befunnit oss i ett betydligt sämre läge om inte Brown regerat. Efter ett möte med sin parlamentsgrupp tycks risken för nyval nu vara över.

Det ska jämten Jens Nilsson (S), vara glad över. För det som verkligen skulle kunna stoppa Lissabonavtalet, och hans parlamentsplats, vore om de konservativa tar över och genomför en folkomröstning i det nationalistiska klimat som nu råder i Storbritannien.

SS

Annons