Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släpp fram demokratin i Honduras

/

President Manuel Zelaya är tillbaka i Honduras efter tre månaders exil och det gamla bandet från Latinamerika spelas upp igen.

Annons

Eliten, några få familjer uppbackade av lojala säkerhetsstyrkor, i skuggorna starka utländska kapitalintressen. På andra sidan: folket. Från en balkong inne på den brasilianska beskickningen i huvudstaden Tegucigalpa hälsar den återvändande Zelaya massorna: ”Jag är den legitime presidenten som valts av folket och det är därför jag har kommit hit”.

Drömmen om demokratin har återuppväckts från de döda. Men i luften ovanför hovrar kuppmakarnas maskiner. Flygplatserna är stängda och utegångsförbud är påbudet. Vad blir juntans nästa steg? Tänker man bryta sig in på ambassaden och hämta Zelaya eller är omtanken för de diplomatiska protokollen större än respekten för demokratin?

Hoppet ställs till omvärlden. Barack Obama? Med ett villkorslöst krav på återinstallation av Zelaya skulle Obama markera en skarp brytning med sina kommunistjagande föregångare. Låter det långsökt? Nej, efter maktskiftet i Washington tycks inget längre vara omöjligt.

Zelaya och Obama – trots att det skiljer en avgrund förenas de i viljan att bryta ner kapitalkrafternas ofantliga makt över samhällslivet: Obama med sin plan för en generell sjukförsäkring, Zelaya i sitt arbete för en mer rättvis resursfördelning.

I FN-skrapan i New York är världens mäktigaste samlade för klimatöverläggningar. För tre månader sedan tog FN:s generalförsamling ett enhälligt beslut om att Manuel Zelaya omedelbart måste återinsätts på sin post. Nu finns chansen att skärpa påtryckningarna. Tänk en Barack Obama, flankerad av EU:s svenske ordförande och viktiga latinamerikanska ledare, vända sig direkt till militärjuntan i Tegucigalpa: Folkets röst har talat, släpp fram demokratin i Honduras!

Annons