Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se till att något händer

/

Annons
Det är dags att även Sveriges regering börjar förstå allvaret. När företag och privatpersoner inte längre kan låna pengar får industrin snabbt enorma problem. Och de industrier som producerar till andra industrier kommer snabbt efter.
Sant är att krisen i verklig mening är global. Sant är också att de svenska personbilstillverkarna länge haft problem med lönsamheten. Alltför länge har man väntat med att ta fram de bränslesnålare motorer som bilisterna vill ha både av miljö- och kostnadsskäl.
Därför har man nu främst från borgerligt håll ifrågasatt industrins och fackens krav på samhälleliga insatser också i den akuta krisen. Ideologiskt sinnade liberaler talar om kreativ förstörelse, den ständiga omvandling som gör att marknadsekonomin utvecklas och skapar så snabb tillväxt.
Problemet är bara att det vi nu ser är något annat. Det är en finansiell härdsmälta orsakad av en avreglerad finansmarknad där alla samhälleliga styrmedel försvunnit i den nyliberala ideologi som de flesta på finansmarknaden trott på, inte minst eftersom de själva gynnats av saken.
Det är en sak att amerikansk bilindustri, eller för den delen svensk, tappar marknadsandelar, att billiga konkurrenter håller allt högre kvalitet. Det är något annat att kunderna försvinner därför att ingen, vare sig företag eller privatpersoner kan låna pengar, eller därför att ränteläget vägrar att gå ner trots centralbankernas räntesänkningar.
I USA diskuteras nu ett stimulanspaket på uppåt 500 miljarder dollar, att lägga till de 700 miljarder som redan lagts för att stötta finanssektorn. I USA överger man också den svenska 90-talskrisens modell, där staten övertog dåliga säkerheter. Istället köper man in sig i bankerna. Frågan är nu om de ännu regerande republikanerna ger det nya stimulanspaketet en chans eller om USA måste vänta tills i januari med att ta tag i krisen enligt den nyvalde presidenten Obamas recept.
Här i Sverige finns emellertid inget regeringsskifte att skylla på. I förrgår diskuterade regeringen med storbankerna, där bara Swedbank hittills gått med i det stödpaket som var tänkt att få ner räntorna. De räntor som i dagsläget inte låter sig styras av Riksbankens räntesänkningar.
Regeringen backar nu från tanken att göra inträdet i garantisystemet obligatoriskt. Jag struntar faktiskt i hur regeringen löser saken. Bara det löses. Men bankerna kan inte tillåtas agera så att räntorna blir högre än nödvändigt. Näringsliv och anställda behöver sänkta räntor.

Mer läsning

Annons