Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sd behöver mörkerkrafterna

/

Uppdrags gransknings så kallade valstuge-reportage inför 2002 års kommun- och riksdags- val visade folkvalda politiker från våra etablerade partier som pratade nedsättande om invandrare.

Annons

Sannolikt påverkade reportaget valresultatet. Strax efter att programmet sänts gjorde moderaterna ett av sina sämsta val någonsin.

När rasismen inom sverigedemokraterna spelas upp i Sveriges radios Kaliber är det däremot inte många som höjer på ögonbrynen. Tre SR-reportrar har under förespeglingen av att vara nya medlemmar besökt lokala partimöten utrustade med dolda mikrofoner. Vad som sägs på en tredjedel av de 30-talet besökta mötena är ... ja, ungefär vad man kan förvänta sig.

Så här kunde det låta: ”Visste ni att en immigrant, eller invandrare som kommer till Sverige från sådana länder som Afghanistan och Afrika kommer ibland med 2 000 parasiter i sin kropp. Våra hundar har inte så många, men de sitter i karantän”, ”Man undrar varför de inte äter gris och sådär. Då var det någon som trodde att de hade haft dem som älskarinnor och då kan man inte äta upp dem sedan”.

Och det här partiet – redan i dag representerat i hälften av landets kommuner – vägrar alltså Fredrik Reinfeldt att ta avstånd ifrån! Statsministern utesluter som bekant inte ett regeringssamarbete med sd efter valet 2010. Det är häpnadsväckande – inte rasismen inom sd utan vår regeringschefs flata inställning mot den politiska främlingsfientligheten.

Rasismen har funnits med sverige-demokraterna ända sedan starten. Numera är den omsorgsfullt inpackad i partikroppen. Från ledningens sida försöker man såklart att släta över och distansera sig från partikamraternas elaka kommentarer. Delar man inte partiets värderingar har man inget i sverigedemokraterna att göra, förklarar partiledare Jimmie Åkesson.

Fast någon utrensning är knappast aktuell, ty då är det bara att glömma riksdagen efter 2010. sverigedemokraterna behöver mörkerkrafterna.

På söndag sänds nästa del i Kalibers granskning av Sverigedemokraterna. I P1, klockan 13.00.

Kalle Olsson

kalle.olsson@ltz.se

Annons