Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samhället måste stärkas

/

Tiden är ur led. Ja, så känns det. En före detta polischef sitter häktad misstänkt för våldtäkt och förberedelse till grov våldtäkt mot barn. Hur är det möjligt?

Annons

Många spekulerar, men svaren ligger förmodligen djupt begravda i den mänskliga psykologins intrikata gångar.

Brotten som den aktuella polischefen står misstänkt för är emellertid inte unika; förra året gjordes drygt 1 900 anmälningar om våldtäkt mot barn. Bland förövarna finns representanter från samhällets alla skikt. Sexualbrotten följer således inte traditionella klasslinjer. Här är det drifterna som styr, inte din position på samhällsstegen. Hur bekämpar vi en brottslighet där risken för fängelsestraff och offentlig förödmjukelse inte ens tycks verka avskräckande på en länspolismästare?

Man kan anta att ungdomar som lockas eller tvingas in i dessa sexnätverk många gånger kommer från otrygga förhållanden. Förankringen med familjen, skolan och föreningslivet är svag och ingen tar därför notis om Karins ångest eller frågar varför Peter aldrig umgås med resten av killarna. I stället för låta dessa ungdomar falla ifrån måste vi börja se dem. För vi kommer aldrig att med bara lagstiftning få vuxna att avstå från att utnyttja unga. Däremot är det säkert att vi kan göra betydligt mer för att stärka ungdomars självkänsla. För så är det, barn som blir sedda och upptagna i en gemenskap löper mindre risk att bli duperade och exploaterade av cyniska vuxna.

Här finns en politisk dimension. Det starka samhället där alla får synas och ingen tillåts falla ifrån kommer inte med skattesänkningar och nedmontering av vår gemensamma välfärd. Trygga ungdomar och starka samhällsinstitutioner – allt kommer med en prislapp.KO

Mer läsning

Annons