Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saknas: viktiga svar

/
  • Fler och fler efterfrågar en mer sammanhållen plan för ett rödgrönt Sverige efter valet.  De hundben som hittills kastats ut har inte stillat hungern efter mer. Foto: scanpix

Annons

Hur nära eller långt ifrån varandra partierna i det rödgröna samarbetet står varandra i dag vet vi inte riktigt. Överenskommelser har förvisso gjorts, men mycket återstår innan vi har ett komplett regeringsalternativ vid handen.

Samtidigt börjar fler och fler efterfråga en mer sammanhållen plan för ett rödgrönt Sverige efter valet 2010. De hundben som hittills kastats ut – till exempel återställare av a-kassan, förändrad fastighetsskatt, kärnkraftens avvecklingstakt – har inte stillat hungern efter något nytt. Denna rastlöshet beror delvis på att Socialdemokraternas tid i opposition hittills har handlat väldigt mycket om sådant som inte rör politikens kärna, utan om mindre lyckade utspel; vilka partier som ska ingå i det rödgröna samarbetet och ordförande Sahlins placeringar i olika förtroendemätningar. Det finns bara en väg ut ur den här dimman och det är medelst politiskt klarspråk!

I går gick de rödgröna partierna ut stort på Dagens Nyheters debattsida: ”Så ska vi göra Sverige till ett bättre land att leva i”, löd rubriken. Men artikeln fick direkt konkurrens av en ny mätning som visade att Mona Sahlin är tredjehandsvalet om Socialdemo-kraternas egna väljare får välja nästa statsminister; först kommer Margot Wallström, tvåa Thomas Bodström och därefter Sahlin. Som om debatten, ett år innan valet, ska handla om vem som ska leda socialdemokratin! Den frågan är ju sedan länge avgjord.

Men så här blir det när det saknas svar. Då reduceras det politiska samtalet – med god hjälp av höger- och kvällspressen – till något som möjligen hör hemma i skvallerblaskornas värld, men knappast anstår en partiledare med sikte på regeringsmakten.KO

Annons