Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saknade 200-kronan

Den första september, i tisdags, försvann den så kallade ”200-kronan” för det 50-talet undersköterskor och sjuksköterskor som jobbar nattskift på Östersunds sjukhus.

Annons

Tanken med tillägget var att locka fler vårdpersonal att jobba nätter. Och det fungerade, många nappade på erbjudandet.

Sammanlagt ger 200-hundringen en nattjobbande undersköterska 2 000–2 500 kronor extra i månaden. Men nu ska landstinget spara och eftersom ”200-kronan” ligger utanför kollektivavtalet är den lätt att plocka bort. Efter elva år! Nej, det här är inget tillfälligt påslag, personal som i åratal arbetat utifrån denna ersättningsmodell ser förstås detta tillägg som en naturlig del av lönen.

I går berättade LT att landstinget ska skapa en personalförening med en tillhörande 75-procentstjänst för att organisera personalvården. Det ska helt enkelt bli lite trevligare att jobba i landstinget. För de sjuk- och undersköterskor som kommer att gå miste om sisådär 20 000 kronor per år kan man tro att landstingets friskvårdsambitioner lämnar en hel del i övrigt att önska. Känslan av att vara uppskattad på jobbet är intimt förknippad med lönen och det kan inte massage och lite teaterbiljetter ändra på.

Landstinget är snett ute.

Annons