Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sahlins chans

Nästa år kommer att bli första chansen för några hundratusen unga vuxna att uppsöka en vallokal. Vilket parti ska de rösta på, piratpartiet?

Annons

Att fildelningsproblematiken är ångestfylld för de etablerade partierna har vi förstått. Men det unga samhällsperspektivet handlar förstås inte bara om att balansera den nya teknikens möjligheter.

Faktum är att en ny generation står på tröskeln att träda in i vuxenlivet, och det parti som är förmögen att se möjligheterna i detta kommer att kunna dra stora fördelar. Att ge bort alla dessa valsedlar till piraterna och soffliggarpartiet är inget alternativ.

Jag vet inte vilka frågor nästa års förstagångsväljare sätter högst på sina agendor. Däremot vet vi att unga är oerhört för receptiva för nya problemställningar. Här möter man ofta en radikalism som senare tenderar att minska i motsvarande takt som storleken på bilen och bolånet ökar.

Hur många 19-åringar tycker inte att det är självklart att mamma och pappa delar lika på föräldraskapet? Säg delad föräldraförsäkring! Hur många 19-åringar tycker inte att stora utbildningskoncerner ska kunna ta ut hundratals miljoner i vinst på sina elever? Säg nej till vinstdrivande privatskolor! Vilken 19-åring tycker att staten ska döma psykiskt sjuka, riktiga mentala vrak, till livstids fängelse? Säg ja till en mer human kriminalvårdspolitik!

”En elitistisk, ibland gubbsexistisk, reflektion brukar vara att Sahlin är djupt obildad”, skriver Olle Svenning på Aftonbladets ledarsida. Ja, fanns det en topplista över individer som har överlevt flest karaktärsmord skulle Sahlin ligga bra till. Att hon inte är någon vidare tänkare lät hennes tidigare chef Göran Persson oss snart förstå. Men är det en egenskap som ingen kan ta ifrån Sahlin så är det hennes förmåga att prata så att folk förstår. Så att unga förstår.

Socialdemokraterna behöver få med den nya generationen unga vuxna på tåget, inte bara för att vinna valet utan för att lägga en grund för framtiden. Detta är Sahlins chans!

Mer läsning

Annons