Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så det är dags att ångra sig nu

/

Annons
Man kan ångra mycket i livet. Ångra att man aldrig vaccinerade sig mot influensan eller att man glömde köpa rosor och choklad på bröllopsdagen.
Att göra fel, prioritera tokigt eller helt enkelt brista i omdömet ligger i den mänskliga naturen. Det betyder dock inte att vi ska acceptera alla fel som begås.
I tisdagskväll berättade finansminister Anders Borg att han ångrar de kraftiga försämringar i a-kassan som regeringen snabbt genomdrev efter valsegern.
"Jag tror att vi höjde a-kasseavgiften mer än vad jag skulle ha gjort i dag. Höjningen hade större effekter på medlemskapet i a-kassan än vad jag skulle ha trott".
Det hör inte till vanligheterna att politiker erkänner sina misstag, särskilt inte misstag av sådan magnitud. Så vad ska vi då göra, fria eller fälla Borg?
Tillsammans med den fullständigt havererade bostadspolitiken måste a-kassan räknas som regeringen Reinfeldts enskilt största fiasko. En halv miljon människor har lämnat arbetslöshetsförsäkringen - i en tid när verkligen ingen borde stå utan arbetslöshetsförsäkring.
Anders Borg vet att det är omöjligt att trovärdigt argumentera för att dagens ordning i något avseende skulle vara bra; de ekonomiska riskerna för såväl löntagarna som kommunerna har ökat betydligt på grund av det stora medlemstappet. Oavsett hur ekvationen ställs upp blir svaret alltid detsamma - raserandet av a-kassan var ett samhällsekonomiskt idiotprojekt.
Visst, regeringen kunde inte förutse att den globala ekonomin skulle stagnera och följas av en omfattande varselvåg. Nej, men poängen med trygghetspolitiken är ju att den byggs upp under de goda åren så att vi står väl rustade när konjunkturen viker, för det gör den, förr eller senare. Nu har regeringen förstört det bästa grundskyddet, det första värnet, mot arbetslöshetens svåra plågor.
Att Anders Borg nu offentligt ångrar a-kassepolitiken betyder inte ett skvatt.
De borgerliga äntringsstyrkorna hade in i minsta detalj och sedan länge planerat för hösten 2006 - uppluckringarna av arbetslöshetsförsäkringen var en del av en omfattande politiska omläggning. Målet var att spara miljarder åt statskassan och rikta blåslampan mot de arbetslösa.
Att många människor, såhär i efterhand vet vi att det blev 500 000, skulle reagera negativt och vända a-kassan ryggen borde regeringen ha kunnat lista ut med ändalykten!
Anders Borg fälls för bristande omdöme, straffet utmäts hösten 2010.

Mer läsning

Annons