Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rusta upp

Annons

Rökluckan i det trapphus i Rinkeby där sex människor omkom natten mot söndag var trasig. Vid en inspektion i maj konstaterades att luckan ”bör bytas”, enligt Svenska dagbladet. Men den felande luckan gjorde, enligt experter, förmodligen inte någon skillnad för den tragiska utgången.

Därutöver är det också känt att det saknades information hur boende ska agera i händelse av brand. Annan information fanns bara tillgänglig på svenska, trots att flera hyresgäster har utländsk bakgrund.

Det är inte meningen att dra för snabba växlar av dessa olyckliga omständigheter. Man kan ju till exempel fråga sig på hur många språk viktig information ska förmedlas i ett område som härbärgerar människor från över 100 nationaliteter. Fler än bara svenska, javisst, men det är ingen garanti för att är rätt språk i det enskilda fallet.

Samtidigt vet vi att det finns stora underhållsbehov i många av miljonprogramsområdena. Sätter man den felande brandluckan och den otillräckliga informationen i ett större sammanhang är det inte förvånande att bristerna uppdagats i Rinkeby och inte i Hammarby sjöstad.

Slitna bostadskomplex i kombination med en stor trångboddhet är inget bra utgångsläge när det börjar brinna. Det är förresten inte heller en särskilt gästvänlig miljö för ungar som försöker läsa läxorna. Branden i Rinkeby har fått oss att ifrågasätta de beting som gäller för människorna i förorten. Fast egentligen är det inte så mycket att fundera på – rusta upp! KO

Annons