Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röstfiske är inte naturvård

Fattades beslutet att tillåta licensjakt på varg på en stubbe i Dalaskogen eller vad?

Annons

Vilka experter konsulterade egentligen miljöminister Andreas Carlgren? Någon måste han ju ha pratat med för i intervjuer kunde ministern säkert påstå att en reducerad djurstam är absolut nödvändigt för att säkra den svenska vargens fortlevnad.

Eftersom vargens status är en sådan infekterad fråga är det minsta man kan begära att ansvarig politiker har säkrat bakåt innan han spänner hanen.

I går gick ett antal etologer och populationsgenetiker, samtliga med doktors titel eller högre, ut och argumenterade för att vargjakten har försatt den inavelsskadade stammen i ett än svårare läge. Rensar man bland forskarnas resonemang hittar man en passus som får en att återigen ifrågasätta miljöministerns motiv för vargjakten. ”Den enda art som i Sverige varit föremål för en omfattande genetisk kartläggning är vargen – och i det fallet används alltså inte den information som finns på ett vettigt sätt” (DN).

En lördag i tidiga januari tågade 10 000 jägare ut i skogarna. Andreas Carlgren hade skrivit ut ett carte blanche, skjut tills kvoten är fylld och ha så kul i helgen. Och jägarna, de sköt, helt ovetande om vilka djur som led av sterilitet och kotdefekter, alternativt var kärnfriska.

Ett mer flagrant exempel på röstfiske får man leta efter.

KO

Mer läsning

Annons