Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rörelsens drömmar om Wallström

/

På sjätte våningen i ett anspråkslöst kontor med plastiga väggar huserar EU-kommissionens vice ordförande Margot Wallström de veckor som EU håller till i Strasbourg.

Annons

 Förutom den trevliga utsikten, med den gamla gränsstadens siluett smakfullt belägen i fonden, är det lite som antyder att här arbetar tvåan i EU-hierarkin. Man får anta att huvudkontoret i Bryssel är trevligare inrett, för hit skulle i alla fall inte jag vilja bjuda in Obama och Merkel för överläggningar.

Å andra sidan spelar det inte så stor roll, om några veckor är det dags för det stora skiftbytet i EU och på det mentala planet verkar det som att Wallström redan har flyttat ut från den tråkiga kontorsinteriören. José Manuel Barroso har nominerat sin andra kommission och i den ingår inte Margot Wallström. Så vad ska hon göra härnäst? Komma tillbaka till Sverige? undrar jag lystet.

Vilken socialdemokrat skulle inte vilja se Mona Sahlin flankerad av Margot Wallström i valrörelsen? Redan i samband med partiledarbytet 2007 var det många som satte sina förhoppningar till Wallström och man kan tro att det fortfarande finns en hel del sossar som drömmer om en storstilad inrikespolitisk comeback, säg lagom till Almedalsveckan i sommar.

På vägen hem från Strasbourg bläddrar jag igenom kvällstidningen och hittar en artikel med rubriken ”Hon kan ta Bildts jobb”. Wallström påstås vara aktuell för jobbet som utrikesminister vid en rödgrön valseger. Antingen är Wallström en oerhört skicklig skådespelare eller så är kvällstidningen ute på djupt vatten. Jag gissar på det senare. Det är nämligen känt att Wallström aspirerar på jobbet som särskilt FN-sändebud med inriktning på kvinnors utsatthet i krig. Snart är det dags för den sista intervjuomgången och sedan väntar besked vem generalsekreterare Ban Ki-Moon väljer.

Något riktigt svar på Wallströms eventuella inrikespolitiska ambitioner får jag inte. Däremot gör hon klart att hon vill ha FN-uppdraget, ett jobb som knappast kan kombineras med en statsrådspost.

Den bistra sanningen är väl att socialdemokratin vill ha tillbaka Margot Wallström mer än vad Margot Wallström vill komma tillbaka till socialdemokratin.

Blir det så att Ban Ki-Moon kallar kan knappast någon anklaga henne för att svika rörelsen. Bekämpa den systematiska användningen av sexuellt våld i krig – det är liksom giltig frånvaro.

foto: scanpix

Kalle Olsson

kalle.olsson@ltz.se

Mer läsning

Annons