Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robert Uitto är homeopat och månen är rund

/

Annons

Det är det fina med demokrati, den som kandiderar till förtroendeuppdrag får vara elektriker, kåkfarare, homeopat eller vad helst du kan tänka dig – det är väljarna som avgör. Blir homeopaten mest kryssad, ja, då blir det homeopaten som bestämmer. Robert Uitto har så länge jag kan minnas titulerat sig homeopat på valsedeln. Sedan har han fått väljarnas förtroende att styra landstinget.

Homeopati är en ifrågasatt och inom den svenska vården icke-etablerad behandlingsmetod. Hade Uitto försökt att använda sin ställning som politiker till att smyga in egna alternativmedicinska terapier i länsvården hade vi haft ett problem. Ett stort problem. Så vitt känt är detta inte fallet, utan vad som har hänt är att ÖP berättat att Uitto medverkat med namn och tidigare titel (landstingsråd) i marknadsföringen av ett antal kongresser som organiserats av ett företag inom alternativmedicinbranschen. Att homeopater verkar i homeopatiska sammanhang kan väl inte vara särskilt överraskande. Lärare åker på lärarkongresser – och bör så kunna fortsätta att göra även om de blir toppolitiker. Det kommer ett liv efter politiken. Då är det bra att ha hållit sig à jour.

Från ÖP:s ledarsida kommer de för sammanhanget väntade fraserna. ”Det handlar helt enkelt om etik och omdöme”. Vems omdöme? Väljarnas?

Nej, Grundfrågan är klar. Antingen skriver vi om vallagarna så att det explicit framgår vilka som får och inte får kandidera till landstingsfullmäktige eller så accepterar vi att väljarna är suveräna.

Annons