Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt slipper disken

/

Annons

Det har kallats Fredrik Reinfeldts chans, Sveriges halvårslånga ordförandeskap i EU:s ministerråd. Chans till vadå, kanske en del undrar. Vadå, tänk själv att under sex månader slippa bry sig såväl disk som tvätt – vilken drömtillvaro! Disken och tvätten är i det här sammanhanget en metafor för det faktum att varseltalen i den kommunala sektorn nu är de högsta sedan 90-talskrisen och att socialbidragen ökar lavinartat. Men sådant ankommer inte en internationell (om än tillfällig) statsman som Fredrik Reinfeldt. Nu ligger fokus på tebjudningar hos Gordon Brown och monumentala frågeställningar som europeisk krisbekämpning och globala klimatöverenskommelser.
Den som hörde statsministern tala under politikerveckan i Visby kunde nästan få intrycket att det var Winston Churchill som kravlat sig upp ur graven för att deklarera att kriget var vunnit! Det var pompöst värre. Nu är det dags att visa ledarskap, deklarerade statsministern, och bära upp det tunga ansvar som vilar på Sveriges axlar.
Fredrik Reinfeldt kunde knappast ha önskat sig en bättre tidpunkt för det svenska ordförandeskapet. Vi går mot en höst som kan bli en veritabel mardröm när varsel kommer omsättas i uppsägningar och effekterna av de många sparpaketen inom kommuner och landsting börjar märkas i klassrum och på vårdmottagningar. Rent logiskt borde krisen på arbetsmarknaden och i den offentliga sektorn snart börja sätta avtryck i opinionen; ingen regering kan rimligen gå oberörd ur en av de värsta stormarna i modern tid. Fredrik Reinfeldt hoppas att EU-ordförandeskapet ska bli regeringens räddningsplanka.
Därför är det lätt att förstå varför statsministern försöker rikta blickarna bort från det jobbiga på hemmaplan – smutstvätten – och istället fokusera på de spännande utmaningar som följer med ordförandeskapet. Genom att inte prata om krisen lägger statsministern en död mans hand över frågan.

Den snajdiga flaggan med det svenska ordförandeskapets symbol – som ska symbolisera det svenska ljuset – vajar över landet. Artister och kungligheter skänker stråglans över regeringen Reinfeldt. I den smånationalistiska yra som råder kan det vara värt att påminna: det är fortfarande Anders Borg som vägrar skjuta till extra pengar till den offentliga sektorn, det är fortfarande Fredrik Reinfeldt som är ansvarig för att nya skattesänkningar prioriterades före välfärden.

Annons