Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt farligt passiv

/

Krisen fördjupas allt mer både i Sverige och i världen. I Sverige faller tillväxten med rekordstora 4,9 procent i år samtidigt som arbetslösheten väntas gå upp till nära elva procent enligt Konjunkturinstitutet, som ligger nära socialdemokratin i sin bedömning av vilka stimulansåtgärder som krävs.

Annons

Statsminister Reinfeldt fortsätter att hävda att det är klokare att göra ingenting. Det är en väg som riskerar att öka både arbetslösheten och statens kostnader.

Förutsättningen för konjunkturinstitutets, KI, tillväxtprognos är att man tror att regeringen kommer att stimulera ekonomin med i storleksordningen åtta miljarder i år och med ytterligare 50 miljarder 2010.

Om de borgerliga i regeringen Reinfeldt försummar detta för att man säger sig vilja värna statsfinanserna, är risken uppenbar att sysselsättningen minskar med mer än de 250000 personer som KI nu räknar med. Risken är stor också att tillväxten bli ännu mer negativ, med påföljden att statsfinanserna utarmas än mer.

Det som nu skrämmer Fredrik Reinfeldt är risken att stimulanser nu ska leda till skattehöjningar senare. Den risken är inte försumbar. Men om krisen fördjupas ökar å andra sidan risken för framtida skattehöjningar, så det är inte skattenivån som nu bör sättas i centrum utan krisbekämpningen.

På Reinfeldt låter det ibland som om vi är inne i en normal konjunktursvacka. Andra gånger låter det i stället som om krisen är så djup att vi inget kan göra.

Sanningen är att krisen är bråddjup. Vi är därför tvingade att agera resolut. Det gäller för hela världen. Samarbetsorganet OECD visar i sina beräkningar inför G20 ländernas toppmöte i London att världens ledande ekonomier faller med 4,3 procent i år. Fast chefsekonomen Klaus Schmidt-Hebel betonar att det finns en risk att läget kan bli värre än väntat. Han ser enligt TT också en risk att regeringar runt om i världen inte inser allvaret och håller tillbaka på stimulanser och stabilitetsåtgärder. Det låter som om han beskriver Fredrik Reinfeldt.

Thomas Östros, sossarnas ekonomiske talesman gör i princip samma bedömning av läget som KI som därmed blir ett starkt stöd för det socialdemokratiska alternativet. I första läget kräver socialdemokraterna pengar till kommuner och landsting för att rädda en del jobb. Man kräver ökade investeringar i infrastruktur och byggande, man kräver en satsning på utbildning, aktiva arbetslöshets- åtgärder och en a-kassa värd namnet.

Annons