Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen måste regera

/
  • Mer pengar till kommunerna och en uppmjukning av statens budgettak i exceptionella tider är vad flera nationalekonomer, nu också Assar Lindbeck föreslår. På tavlan syns ekonomen Gunnar Myrdal, s.Foto: Scanpix

Annons

En sak är att ha en politik för normala tider. En helt annan är att ha en politik för kristider. Sveriges regering får i Skop överraskande gott betyg av väljarna för sitt sätt att agera. Det tyder på att många väljare lika lite som regeringen insett djupet i dagens kris. Det försvårar en lösning av problemen. Av en regering måste vi kräva att den regerar.

Så sent som i somras var det strålande tider för svenska lastbilstillverkare. Sen tog det tvärstopp. Nu säljs knappt några alls. Först drogs kundernas krediter in i en akut finanskris, sen spökar den internationella lågkonjunktur som följer i finanskrisens spår.

För de anställda Volvoarbetarna har det inneburit varsel i massomfattning. Hittills har 5850 Volvoanställda i Sverige sagts upp varav hälften av de rena lastbilsbyggarna.

Vår populistiske statsminister Reinfeldt har nog visst folkligt stöd när han vägrar att agera. Låt Volvo ta av sina vinster är hans kommentar. Men problemet är ett annat.

Alla företag har att skydda sina ägares intressen. Och om nu Tyskland, Frankrike och Belgien, som tidigare Sverige hade, har ett regelverk där företagen med hjälp av permitteringslöner kan låta de anställda övervintra i företaget så är det närmast företagets skyldighet att utnyttja det.

Därmed läggs varslen i Sverige. Och även om centerns näringsdepartement försöker streta emot så säger regeringens moderater nej till alla förslag trots att krisen är så akut och så djup som den är. Annars vore förstås mycket vunnet om man såg till att kunnandet fanns kvar när vändningen kommer.

Den som till äventyrs störs av tanken att några får betalt utan att arbeta borde i alla fall gilla förslagen om att man via utbildningsstöd ska kunna slippa uppsägningar i en i normal konjunktur väldigt lönsam produktion.

Men försöker nu en och annan radikal säga. Varför ska då manliga verkstadsarbetare ha stöd när kvinnorna i kommunen inte får. Då måste svaret bli att de också måste få stöd, men utan en levande verkstadsindustri så kommer ingen att klara kommunsektorn heller.

Tre tunga sossar med Carin Jämtin i spetsen föreslog i lördagens DN ett uppsägningsstopp och höjda statsbidrag för kommuner och landsting. Förslaget presenterades närmast hånfullt på DN:s politiserade nyhetsplats med orden ”S-topp vill rädda jobb med bidrag”.

Idén är hur som helst bra. Det är ingen normal lågkonjunktur vi nu genomlever. Fler borde se problemet att staten drar ner aktiviteten i ett läge när BNP faller.

Den kände ekonomen Assar Lindbäck pläderar i gårdagens DN för att statsbidragen till kommunerna helt enkelt höjs i lågkonjunktur för att dras ner i högkonjunktur. På så sätt skulle de motverka konjunkturens svängningar. Men med tanke på hur svårt det är att sänka statsstöd är nog hans förslag om tillfälligt extrastöd i lågkonjunktur klokare.

Lindbeck pläderar också för att de omstridda utgiftstaken i statens budget ska kunna mjukas upp genom en force majeurklausul. Vid exceptionella påfrestningar ska taken som nu gäller för tre år i taget alltså kunna brytas igenom.

Det är en rimlig tanke som lär komma att stå i politikens centrum under det kommande årets alla påfrestningar. Den här regeringen måste fås att agera. Och det är bråttom.

Mer läsning

Annons