Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prova något nytt: dialog

/

Annons

EU-parlamentarikern Anna Hedh, s, skriver på LT:s debattsida om Sveriges och övriga västvärldens ansvar för den förfärliga situationen i Gaza. ”Svensk socialdemokrati kan inte heller undgå sin del av ansvaret för det nuvarande läget i Gaza. Vårt parti svek våra grundläggande värderingar om dialog och gemensam säkerhet när vi i regeringsställning accepterade isoleringen av den palestinska regeringen. Vi valde – till skillnad från exempelvis den norska regeringen – att sluta upp bakom EU-linjen att isolera Hamas. Det gör oss socialdemokrater medskyldiga till dagens kris”, skriver Hedh.
Tyvärr har hon rätt. Bojkottpolitiken mot Hamas har grusat alla möjligheter till en konstruktiv dialog mellan Israel och det palestinska styret. Den diplomatiska karantänen har dessutom blivit en intäkt för Israel att fortsätta isoleringen av Gaza.
Men, frågar Israels försvarare, vad skulle omvärlden ha gjort istället, upprättat normala förbindelser med det terroriststämplade Hamas? Ja!
Dialog är diplomatins första trossats. Israel och Palestina kommer aldrig att kunna lösa sina meningsskiljaktigheter på egen hand. Det måste finnas en tredje part som förmår att brygga över de starka motsättningarna. Alla tidigare fredsförslag för Mellanöstern har involverat utomstående aktörer.
Men att förhandla med terrorister? Ja, för vad är alternativet, att Israel fullföljer sin offensiv och förvandlar Gaza till en parkeringsplats?
Hamas har vunnit det palestinska folkets förtroende i fria val – ge dem chansen att förvalta det förtroendet! Den tre år långa utfrysningspolitiken har varit fullkomligt verkningslös. Tiden är inne för att prova något nytt: dialog.

Mer läsning

Annons