Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiken i portionsbitar

/

Annons

På torsdag ska finansminister Anders Borg ta den sedvanliga promenaden från finans-departementet till riksdagen för att presentera regeringens vårbudget. Man kan undra varför Borg håller fast vid den spektakelliknande vandringstraditionen. I stället för att brottas med närgångna journalister längs Drottninggatan kunde han lika väl mejla riksdagens ledamöter en kopia av budgeten. Ledamöter med eventuella frågor därutöver hänvisas till DN:s debattsida.

Ja, det börjar bli en trend, dagarna innan budgeten presenteras väljer regeringen att plantera valda delar av innehållet genom mediala utspel. Senaste exemplet kom i går och behandlas i dagens huvudledare, införandet av en lärarlegitimation. Förra veckan var det försvarsminister Tolgfors som informerade om att regeringen tänker köpa nya helikoptrar till försvaret. Men Tolgfors hade mer att berätta, några dagar senare kom en ny debattartikel och nu gällde det införskaffandet av två u-båtar. Normalt brukar man föra blocköverskridande diskussioner när det gäller viktiga försvarsbeslut. Men inte när det nalkas budgettider. Då portioneras politiken i opinionsmässigt lättsmälta munsbitar.

Men glöm inte, bara för att dagarna innan vårbudgeten är ostron och oxfilé så leds vi fortfarande av samma gamla vanliga högerregering. Det kommer att visa sig på torsdag när även de impopulära delarna får se dagens ljus.

Annons