Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Piruetter

Förhandlingarna om en blocköverskridande energi­-överenskommelse har avbrutits med att båda parter skyller på motparten. Är någon förvånad? Knappast. Sen centern vänt ut och in på sin kärnkraftspolitik fanns det helt enkelt inga förutsättningar för en överenskommelse.

Annons

Till det motsägelsefulla hör att förhandlingarna har förts av en enda orsak. Man tror att väljarna vill ha en blocköverskridande överenskommelse eftersom industrin på goda grunder vill ha en sådan. Den som ska ta mångmiljardbeslut vill gärna veta så mycket som möjligt om framtiden. När sen förhandlingarna avbryts så får väljarna i stället intrycket av att alla partier bara tänker på sig själva. Betyder det att båda parter har fel när de skyller på motparten. Tja, vänstersidan ville fortsätta. Å andra sidan kan man inte förneka att alla förhandlingar måste ha en gräns. Och de borgerliga tror sig vinna på att göra kärnkraften, eller mer egentligt frågan om ny kärnkraft, till en block-skiljande fråga till valet.

Här saknades varje politisk möjlighet att komma överens. Vad betyder då detta? Väljarna ser säkert –inte minst i krisen – behovet av ny kraft. Men jag inte säker på att stödet för ny kärnkraft med upp till 80 års livslängd är så starkt. Från industrin väntar jag mig hårda ord om oansvarighet. Fast om de tänker efter en sekund, så har deras lobbykampanj haft en för långsiktigheten mycket viktigare effekt än centerns piruetter. Det handlar om att också miljöpartiet nu talar om att ny kraft måste ersätta all den kärnkraft som stängs under de decennier det kommer att ta.

Annons