Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påvens budskap dödar

/

Annons

Återigen har påven visat att han inte är riktigt klok. I morgon anländer Benedictus XVI, Joseph Ratzinger, till Angola, ett land där nästan 200 000 av landets 17 miljoner invånare har hiv/aids och där 50 000 barn mist sina föräldrar i sjukdomen.

Att påven kommer att mottas som en rockstjärna istället för att mötas av burop och protestplakat kan tyckas obegripligt från en västeuropeisk utkikspunkt, men är endast ett tecken på den katolska kyrkans enorma inflytande. På den afrikanska kontinenten finns långt över 100 miljoner katoliker, och för kyrkans biskopar och troende är påvens ord lag.

Inför avresan till det av hiv/aids svårt plågade Afrika förklarade påven att kondomer är fel sätt att bekämpa den dödliga virussjukdomen. Kondomer ”förvärrar bara sjukdomen”, sade påven som istället menade att det krävs ”ett andligt och mänskligt uppvaknande” och ”vänskap med dem som lider” för att minska smittspridningen. Tänk om det vore så enkelt, fler böner och medlidande med de dödsmärkta ...

Återhållsamhet och sex inom äktenskapet är andra, mer handfasta, råd som Vatikanen brukar förkunna. Problemet är att en majoritet av alla kvinnor som smittas av hiv söder om Sahara faktiskt lever i äktenskap.

Det är inte bristande gudsfruktighet som är roten till hiv/aids-problematiken utan bristande kunskap, avsaknad av jämställdhet, fattigdom och missvisande informationskampanjer. Ansvaret för den sista punkten faller tungt på Vatikanen och dess filialer i u-världen.

Det finns också andra exempel hur Vatikanens moralkonservatism leder till rent livsfarliga situationer. Tidigare i år sökte en nioårig brasiliansk flicka vård för magsmärtor. På sjukhuset konstaterades att flickan var gravid i fjärde månaden med tvillingar – hon hade blivit våldtagen av sin styvfar. Flickans mamma beslutade om abort, vilket väckte den katolska kyrkans raseri; både mamman och läkaren som utförde aborten bannlystes omedelbart. Styvpappan hälsades däremot välkommen tillbaka förutsatt att han biktar sig. Vatikanen försvarade senare bannlysningen som rätt och riktig. Brasiliens president, den hängivne katoliken Lula da Silva, var dock snabb att fördöma bannlysningen. Ja, det finns positiva krafter inom den katolska kyrkan. Katolicismens överkucku kan dock inte räknas till den skaran – Joseph Ratzingers perverterade världsbild dödar.

Det är, sorgligt nog, världens fattiga som får agera första försvarslinje i kyrkans kamp mot den världsliga dekadensen.

Annons