Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Övertro på utanverket

/

De borgerliga gör sitt bästa för att cementera blockgränsen. De hoppas att det ska räcka att visa upp sig, de talar om en internetsatsning, en allianstidning och gemensamma arbetsgrupper. Men de har en övertro på utanverket.

Annons
Det är deras politik väljarmajoriteten har svårt för nu när de sett den genomföras. Sossarnas svar är en allians till vänster. Det svåra är att skapa en enighet som kan bestå över en mandatperiod. Ju starkare stöd sossarna får desto trovärdigare är det alternativet.
Nu är vi där. De borgerliga vill upprepa den bedrift från 2006 som bestod i en knapp valseger. Något mer än så vågar de knappast tro på 2010 så som dagens opinionssiffror ser ut. Egentligen talar inget för dem nu. Mycket avgörs säkert av hur krisen utvecklas. Men inte mycket tyder på att de borgerliga ska kunna infria sina vidlyftiga löften om jobb och välfärd.
Sossarna å sin sida har redan nu bestämt sig för att gå fram i ett vänsterblock före valet. Hur klokt det är vet vi först efter valet.
Men nog är det ett risktagande. Den öppna förhandling vi beskådat de senaste veckorna tyder på det. I dag ses sossarnas Mona Sahlin och miljöpartisternas båda språkrör besöka det krisdrabbade Göteborg där man därtill kan visa upp ett fungerande vänsterstyre.
Vänsterpartiets Lars Ohly saknas dock. Men han förefaller att ha fått ett tydligare mandat av sin partistyrelse än tidigare, för att gå sossarna till mötes i grundläggande ekonomiska frågor som utgiftstak, överskottsmål och en självständig riksbank.
Det här kan förefalla som onödigt kategoriska krav från sossar och miljöpartister. Men det är förstås väldigt svårt att i ett senare skede, när man sitter vid makten, förhandla om olika budgetprioriteringar med en part tycker sig ha helt andra summor att röra sig med än de andra. Det är svårt nog ändå.
För sossarna är läget dessutom sådant att man alltid måste vara beredda att ta över om de borgerligas samarbete spricker. Sånt har hänt förr. Nu verkar det som om de tre partierna till vänster närmat sig varandra igen. Också miljöpartiet talar om möjligheten av ett trepartisamarbete. Förtroende tar tid att bygga upp. Det är väl det som mest talar för att de tre partierna rätt snart måste komma till ett beslut om hur samarbetet ska se ut.
I ett läge där konjunkturen snabbt går ner och varslen om uppsägningar duggar tätt, är det annars extra viktigt att fokus kan hamna på politiken och inte på det politiska spelet. Ett sånt fokus kan som bekant slå helt fel.
Ett tydligt exempel på det är statsminister Reinfeldts motivering för blockpolitiken. Alternativet med samarbete över blockgränsen är "socialdemokratins brygd för evigt maktinnehav", som han sa i fredagens radiodebatt med Mona Sahlin.
Betänk då att frågan då handlade om en tänkt situation där de främlingsfientliga sverigedemokraterna av främlingsrädda väljare röstats fram till en vågmästarroll i riksdagen. Det ska inte behöva gå så illa.
Men nog är det både förvånande och inte så lite tragiskt att moderatledaren uppenbarligen är beredd att sitta kvar på sverigedemokraternas nåder. Då har spelet och makthungern blivit viktigare än politisk anständighet.

Mer läsning

Annons