Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omoralen sitter i väggarna

/

Annons

Kapitalismen har en inneboende omoralisk personlighet; ett företag har som affärsidé att sälja produkter som riskerar att ge användarna lungcancer, ett annat säger upp hundratals medarbetare trots att firman levererar svindlade vinster, ett tredje företag vet att använda billig arbetskraft i tredje världen för att hålla kostnaderna nere.

Avkastningskraven, inte sällan med helt overkliga marginaler, skapar en grogrund för omoraliskt handlande. Vi skulle kunna förfasas över det bristande omdömet inom delar av näringslivet varje dag.

Inte har affärskulturen blivit sundare av att statligt, alltså demokratiskt, ägande allt mer har kommit att betraktas som något fult. Regeringar, inklusive den svenska, har sålt ut medborgarnas gemensamma tillgångar och därmed överlämnat till näringslivet att sätta sina egna spelregler.

Hade SEB:s styrelse ens vågat tänka tanken att under brinnande finanskris höja högsta ledningens fasta löner med miljoner om det hade funnits statliga företrädare i bolagets styrelse? Svaret är inte givet, det beror så såklart hur den sittande regeringen kalibrerat sin moraliska kompass.

Finansminister Anders Borg lät ju som bekant bevilja frikostiga extraersättningar till anställda i flera statligt ägda bolag – samtidigt som han i media gick till storms mot girighetskulturen inom näringslivet. Samme finansminister ville förresten i en intervju häromdagen inte tillstå att lönehöjningen till SEB:s vd Annika Falkengren var provocerande utan nöjde sig med att konstatera att den var ”bekymmersam”.

Efter en massiv storm av kritik bestämde sig slutligen SEB att bankledningen skulle avstå de planerade lönehöjningarna. En seger för konsumentmakten eller en panikartad och tillfällig pudel för att inte förlora ännu mer förtroende bland aktieägare och kunder? Jag tror på det senare. I grunden försvarar Annika Falkengren sitt lönepåslag, hon motiverar det med att banken faktiskt gjorde sitt tredje bästa resultat någonsin under 2008.

Om några år, när vårt kollektiva minne förpassat dagens kris till historiearkivet, kommer vi förmodligen att vara tillbaka i gamla tiders bonusfester och lönerallyn. Annika Falkengren, eller vem som då styr SEB-banken, kommer att kunna få sin ”rättmätiga” lönehöjning. Och omoralen kommer återigen att gå segrande.

Mer läsning

Annons