Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om en blindtarm, en njure och en sverigedemokrat

/

De senaste månaderna har jag utvecklat en svår allergi mot opinionsmätningar. Siffrorna står mig upp i halsen.

Annons

”X-partiet ökar 0,8 procent”, ”Bara Y procent vet att det är EU-val den sjunde juni”, ”En av tre känner inte till när deras egen födelsedag infaller”. Nej, det där sista var inte sant, men det avspeglar en känsla; tillvaron håller på att mätas sönder!

Häromdagen en ny, och givetvis, alarmerande undersökning: 80 procent kan inte uppge namnet på en enda kandidat till EU-valet. Jag drar mitt strå till stacken och bjuder på några namn: Jens Nilsson, s, Håkan Larsson, c, Evin Cetin, s, Anna Hedh, s, Carl Schlyter, mp.

Svenska flottan patrullerar för fullt de piratrika farvattnen utanför Somalias kust. Efter att uppdraget i Afrika är slutfört kan väl marinen skicka en kontingent till Storsjön för att avstyra buskörandet med vattenskotrar.

Sverigedemokraternas förstanamn till EU-valet, Sven-Olof Sällström, kampanjade i går på Stjärntorget i Östersund. Här följer ett sammandrag från mötet:

 

.

Som ni förstår var det ganska tomt och innehållslöst. Sverige- demokraternas valkampanj går trögt, utsikterna att erövra ett mandat är små. Ett parti som däremot har vind i seglen är piratpartiet. Förhoppningen är förstås att varken sd eller pp når EU-parlamentet. Men tvingas man välja är valet enkelt: hellre en pirat i EU än Sven-Olof Sällström. Det vore ett tecken på upplysning om Sverige, till skillnad från många andra länder, inte behövde skicka någon främlingsfientlig representant till Bryssel.

Från sjukhussängen hälsar kronprinsessans blivande gemål Daniel Westling att läget är under kontroll, njurtransplantationen gick bra. För ett tag sedan fick vänsterledaren Lars Ohly akut operera bort sin blindtarm. Fast det var kanske dumt att dra upp det nu, vad är en njurtransplantation jämfört med en sketen blindtarm? Och framför allt, vad är Lars Ohly mot en bal på slottet?

I går var det tio år sedan polismorden i Malexander. I en kartong på LT:s redaktion ligger det digra förundersökningsmaterialet nerpackat. Länet fick en speciell koppling till dådet eftersom Jackie Arklöv, en av de tre som senare dömdes för morden, hade studerat vid Wargentinsskolan. Arklöv var igenkänd på stan, det gick besynnerliga rykten om honom. Han hade varit med i tv och berättat om sin tid som legosoldat under Balkankriget.

Det var en surrealistisk upplevelse att se Arklövs ansikte på kvällstidningarnas löpsedlar. Helt plötsligt kändes inte Malexander längre bort än Brunflo.

Annons