Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om dreglande inkvisitorer och regeringens utsände i Detroit

/

Annons

Omkring 8 000 industrijobb står på spel och regeringen låter statssekreterare Jöran Hägglund flyga till Detroit för att diskutera framtiden med Saabs ägare. Det är ungefär lika taktfullt som att skicka regeringskansliets vaktmästare till Arlanda för att välkomna förbundskansler Merkel. Varför befinner sig inte näringsminister Maud Olofsson i motorstaden? Beror det på interpellationsdebatten som hon har inbokad i dag? Nej, jag tror snarare att näringsministern söker distansera sig. Skulle överläggningarna i Detroit sluta i ett misslyckande är det en statssekreterare som har gått bet, inte en minister. Skulle däremot Jöran Hägglund komma hem med positiva besked lär Maud Olofsson vara den första att gratulera sin utsände i ankomsthallen: ”Regeringen gjorde det!”

När ska det börja hända saker på Stortorget? Ingen vill ha en ny Jämtkraft arena, en saftig investering som inte lyckas fylla sin kostym.

”Alla får vara på torget”, säger miljö- och samhällsnämndens ordförande Göte Murén som också undrar varför torget ekade tomt på skyltsöndagen – det är ju bara att gå dit och ställa sig. Kommunen har investerat tungt i Stortorget, man fixade till och med en bättre invigning, nu är det upp till medborgare, föreningar och knallar att ta över stafettpinnen. Är det så man ska tolka Murén?

Nu börjar december, en intensiv tid som automatiskt kommer att ge Stortorget ett lyft. Men sedan då? Lika målmedveten som kommunen har varit under byggfasen, lika ambitiös måste man vara i arbetet med att etablera torget som en trevlig mötesplats.

Finns det någon evenemangsansvarig som jobbar med att ordna och planera aktiviteter? Kommer det att finnas en torgkalender med kommande tilldragelser?

Det ser bra ut på vaccinationsfronten; cirka 35 procent av befolkningen har blivit besprutade mot svinflunsan. Egentligen borde myndigheterna hålla inne information om hur massvaccineringen fortskrider. Annars kan ju folk som ännu inte fått sprutan börja tänka syndiga tankar, särskilt som man ser arbetskamrater komma tillbaka omtöcknade och med ömmande armar.

Nu är det dags för den stora gruppen övriga östersundare, vuxna utan risksjukdomar, att få sitt vaccin. Hoppas att många sluter upp. Medielarmen har gjort att man blivit lite influensaparaniod. Häromdagen gav jag arga blicken till en man som hostade rakt ut i mataffären. Mest försmädligt vore dock att bli smittad just som man ska få sitt skydd. Därför kommer jag att hålla utkik efter röda ögon och rinnande näsor när jag besöker Flextronics gamla lokaler. Det blir som vid gaten på flygplatsen när man ska försöka luska ut vem som är kaparen innan man bordar planet.

Sista filmen i Stieg Larssons Milleniumtrilogi har gått upp på biograferna. Med ”Luftslottet som sprängdes” får filmatiseringen av succéböckerna ett värdigt slut. Betyget blir tre stolta tuppkammar av fem möjliga. En del har tyckt att filmerna varit våldsamma, särskilt våldtäktsscenerna som nästan tangerat gränsen för det uthärdliga. På grund av filmerna har det under hösten diskuterats videovåld i allmänhet och feministiskt ultravåld i synnerhet. ”Ifall Lisbeth hade varit man hade hon betraktats som ett avskum”, skriver antifeministen Per Ström i en ovanligt balanserad debattartikel (obs! Ironi).

När Bruce Willis avrättar skurkar och välter skyskrapor är det ingen som protesterar. Beror väl på att de skenheliga inkvisitorerna är upptagna med att torka bort dreglet från mungiporna.

Kalle Olsson

kalle.olsson@ltz.se

Mer läsning

Annons