Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om beska soppor och stickiga täcken

Annons

Y ”Hajfenssoppa serveras trots protester”. Vadå protester? tänkte kanske en del när de läste rubriken i LT för några veckor sedan. Köttfärssoppa, fisksoppa, hajfenssoppa – alla bär ju rester av döda djur. Det är skillnad, hajfensindustrin är väldigt grym. Efter att hajarna fångats och fått sina fenor avskurna dumpas de levande tillbaka i havet och sjunker mot botten och en plågsam död. Jakten på fenorna har decimerat flera hajarter, några kan rent av vara på gränsen till utrotningshotade.

Jag kom att tänka på den plågsamma hanteringen av hajarna när jag tittade på Kalla faktas förfärliga reportage från ett gåsplockeri i Ungern i söndags.

Fyra gånger under gässens livstid slits fjädrarna från deras kroppar. Kvalificerat djurplågeri, kommenterar en veterinär.

För att förekomma eventuella konsumentprotester har nu ett antal butikskedjor valt att antingen stoppa försäljningen av dunprodukter eller kontrollera sina leverantörer.

Det är bra att missförhållanden kommer upp till ytan och rättas till. Men kanske borde vi någon gång stanna upp och fråga oss vilka mekanismer det är som skapar dessa grymma produktionsförhållanden.

Hos en av landets mer namnkunniga återförsäljare av dunprodukter för sovrummet dinglar ständigt nya reabudskap i skyltfönstren – halva priset, 30 procent, tag en betala för två. Det handlar förstås inte om någon välgörenhet – billiga inköpspriser är en förutsättning för att kunna hålla låga butikspriser. Kan gässen plockas levande ett antal gånger möjliggör det en snällare prissättning i affären.

Vad skulle då hända om alla gäss endast plockades en gång efter avlivning? Eller om inga hajar kastades tillbaka levande i havet? Sannolikt skulle produktionen minska liksom vinsterna hos distributörer och återförsäljare medan priset i konsumentled skulle höjas.

Marknaden har därför blivit expert på att hitta billiga och perifera länder att exploatera – allt för att det ska smaka gott i munnen, vara fluffigt i sängen och svida minimalt i plånboken. Z

Annons