Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olofsson är Reinfeldts frukost

/

Annons

Efter statsminister Fredrik Reinfeldts uttalande om att plocka upp det svenska uranet ur marken har en rad borgerliga politiker, särskilt kallsvettiga centerpartister, gått ut och förklarat att någon uranbrytning inte är aktuell. Nej, nej. Det kommunala vetot gäller. Men var det verkligen vad statministern – vår mäktigaste politiker, van att få sin vilja igenom även om det betyder köra över några kristdemokrater eller centerpartister – menade? Det minsta Fredrik Reinfeldt gjorde var att markera en viljeinriktning. Det finns andra saker som Moderaterna och statsministern vill göra förutom att bryta uran, men som man av olika skäl – uppgörelser, svagt opinionsmässigt stöd – väljer att ligga lågt med; införande av euro och Natomedlemskap är två exempel. Men det betyder förstås inte att dessa frågor är döda och begravda. Det ligger liksom inte i maktbärande politikers natur att vilja en sak och sedan strunta i den.

Se bara på den borgerliga energi-överenskommelsen. Det är mindre än ett år sedan statsministern tvingade Maud Olofsson att överge 30 år av centerpartistiskt kärnkraftsmotstånd. Vilken trovärdighet och auktoritet har Olofsson och Per Åsling när de i dag försvarar den kommunala vetorätten? Efter Centerns historiska svekuppgörelse finns ju inte längre något borgerligt kärnkraftsmotstånd, det förhandlades bort i utbyte mot några solpaneler och vindsnurror. Maud Olofssons och Per Åslings garantier för det kommunala vetot står sig ungefär lika starkt som Göran Hägglunds (KD) försäkran att homosexuella inte ska få besudla äktenskapsbegreppet – homoparen har ju redan radat upp sig utanför kyrkportarna! Det finns en anledning varför vi pratar om den moderatledda regeringen.

Om inte i morgon så om några år, när det är dags att börja byta ut befintliga kärnkraftverk, kommer Fredrik Reinfeldt att aktualisera frågan om svensk uranbrytning. Skillnaden då är att den nu resonerande tonen kommer att vara utbytt mot hela handens politik och Centerpartiet, redan överkört och förödmjukat, kommer återigen att bli hajmat. Och det där talet om att försvara öppna landskap kommer att få en helt annan innebörd.

Annons