Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olämpliga bilder

/

Annons
På internetsajten Facebook.com har danska soldater stationerade i Afghanistan lagt upp bilder när de poserar med cigaretter i mungiporna och skjutvapen riktade mot kameran. Jag får två associationer när jag tittar på korten, dels Rambo, dels de mentalt störda killar som begått några av de fruktansvärda skolmassakrerna i Finland och USA.
Bilderna har irriterat och väckt anstöt hos den danska allmänheten. Militären försätts i dålig dager och bilderna ger dessutom vatten på kvarn till de som är emot Danmarks medverkan i krigets Afghanistan, anser till exempel Karsten Nunbo, det liberala Venstres talesman i försvarsfrågor.
Det är bara att instämma, att förhärliga krigets elände är bara dumt. Från Afghanistan går det att hämta otaliga exempel på tortyr, övervåld och rena avrättningar begångna i spåren av det så kallade kriget mot terrorismen. Vi bör bespara krigströtta afghaner den här typen av bilder.
Jag har själv i privata sammanhang sett hemmagjorda bildspel med hormonstinna svenska soldater som står i utmanande poser med halva kompaniets vapenarsenal hängd över axlarna. Lika olämpligt som det danska exemplet förstås.
Militären har alltid dragits med problemet vapenfixerade krigssromantiker som missförstått hela meningen med sitt uppdrag. Detta är också ett av de viktigaste skälen varför vi bör behålla den breda rekryteringsbasen till värnplikten, så vi åtminstone kan sortera bort de värsta stridspittarna.
Då minskar också risken för att vi ska behöva skämmas över svenska motsvarigheter till de danska Rambotyperna.
Annons