Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Också Japan går åt vänster

/
  • Yukio Hatoyama, ledare för Japans demokratiska parti ser ut att ha tagit en jordskredsseger i det japanska valet. Efter USA:s politiska steg till vänster är det nu Japans tur.   Foto: Scanpix

Annons

Det politiska dödläget i Japan är över. Medborgarna i världens näst största ekonomi har valt en helt ny ledning. Hoppet om förändring efter decennier av stagnation och efter ett år av ökande arbetslöshet var så starkt att det segrande demokratiska partiet fått ett tydligt mandat.

Nu prövas partiet som lovar att stärka arbetarnas rättigheter som de senaste decenniet försvagats till förmån för företagen.

Japanerna har valt bort liberaldemokraterna, det högerparti som styrt landet nästan i obruten följd sen 1955. Det ska vi glädjas över. En del tycker att redan maktväxlingen i sig har ett värde.

Det är inte självklart. Sant är att risken för att karriärister söker sig till maktbärande partier ökar ju längre man sitter vid makten. Men så länge det i demokratisk ordning finns en politisk opposition som kan arbeta öppet, är det trots allt den förda politiken som måste avgöra snarare än vem som regerat tidigare.

Mer entydigt positivt är väl att det dödläge som bestått i att oppositionen haft makt att i överhuset blockera regeringsförslag nu försvinner.

Innehållet i förslagen är förstås viktigast. Men sant är att speciellt i djup kris så behöver regeringar kunna regera.

Frågan är då vad det oprövade valvinnande Demokratiska partiet står för. Förändring – som den USA:s Obama står för, är ett svar som getts under valrörelsen. Med en möjlig tvåtredjedels majoritet i parlamentet inom räckhåll enligt vallokalsundersökningarna, är det verkligen upp till bevis för det nya partiet.

Och nog bör alla med hjärtat till vänster kunna glädjas över resultatet.

Partiet som vann är ett parti som i valrörelsen talat om arbetarnas rättigheter och som går fram med exempelvis höjda barnbidrag som en metod att både öka konsumtionen i den ekonomiska krisen och öka barnafödandet i ett land med kraftigt åldrande befolkning.

Segern förefaller som en välkommen reaktion på ett decennium där avregleringar och försämrat anställningsskydd lett till kraftigt ökande klyftor och till stora problem för de allt fler arbetslösa japanerna. De är inte vana vid arbetslöshet. Nu är siffran rekordhöga 5,7 procent. De är i stället vana vid ett system där företagen tar ansvar för de anställda. Sedan 2003 har det blivit lättare att timanställa. Reallönerna har sjunkit med tio procent och skyddet för de unga är obefintligt. Det är inte helt olikt det våra ungdomar upplever. De nyliberala lösningar som från höger förs fram här i Sverige i form av sänkta ungdomslöner, har inte löst problemen i Japan.

I stället vinner en politik där efterfrågestimulanser är vägen ut ur krisen. Kombinera det med ett förbättrat socialt skyddsnät som folk vågar lita på, och det är fullt möjligt att den långdragna stagnationen i japansk ekonomi kan få ett slut. Det är ett recept som också Sverige borde pröva. Men då måste det till ett regeringsskifte även här hos oss.

Mer läsning

Annons