Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obama håller rakryggad stil

Annons

En gång levde jag i villfarelsen att en svensk folkomröstning om euron skulle resultera i ett ja. Tanken var logisk. Jag antog att statsminister Göran Persson (S) aldrig skulle utlysa en folkomröstning om han inte var säker på att vinna det ja han till sist stannade för som det bästa alternativet för Sverige. Kanske tänkte han också så. Men satsningen slog fel. Och jag fick fel. Det är väl ett ödets ironi också att den förlust i inflytande som jasidan förutspådde inte inträffat. Å andra sidan sägs nu handeln mellan euroländerna ha ökat mer än vad nejsidan då antog.

Jag hade trots detta samma tanke när USA:s nye president Barack Obama valde att åka till Köpenhamn häromsistens, för att stödja hemstaden Chicagos OS-ansökan. Skulle man spela på vem som skulle ta hem spelet så vore Chicago i det läget det bästa liret, tänkte jag. Varpå Chicago åkte ut först och Rio fick spelen.

Nu inser jag att Obama är en man som inte kräver både hängslen och livrem för att gå ut. Han är också rakryggad. Han hade ju kunnat vänta med sina truppförstärkningar i Afghanistan tills efter att han i Oslo fått ta emot Nobels fredspris. Fast det hade varit mindre rakryggat vad man än tycker om beslutet.

När beskedet nu kommer att Obama flyttar fram sitt nya besök i Köpenhamn en vecka – den här gången vid FN:s toppmöte om klimatet – så betyder det faktum att han finns där när mötet avslutas ingen garanti för att mötet kan avslutas med en framgång. Men hoppas kan vi ju alltid. Hur som helst ger det ökad tyngd för processen. Och det kan betyda en del i ett USA där högern, inspirerad av en kortsiktig olje- och kolindustri, är tydligt skeptisk till hela tanken på att människan orsakar klimatförändringen. Må förhandlingarna ge resultat. Må vi dela på bördorna så att vi i de rika länder som bär ansvaret också tar kostnaden för vårt ansvar.

Annons