Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obama får en hel del uträttat

/
  • USA:s senat har beslutat att ta upp frågan om en allmän sjukförsäkring till behandling. Det ökar chansen ytterligare att ett förslag ska bli verklighet redan under Obamas första år.  På bilden ses ett antal demokratiska senatorer med ledaren för en konsumentorganisation och skylten: gör så vi har råd med en sjukförsäkring.  Foto: Scanpix

Barack Obama har ännu inte regerat i ett helt år som USA:s president.

Annons

Men förväntningarna är enorma, och det går att i opinionen utläsa en besvikelse över att den förändring han utlovade i valrörelsen inte kommit längre.

Främst är det den höga arbetslösheten som oroar. Den drabbar ju inte minst Obamas egna väljare. Den officiella siffran är 10,2 procent. Men får man tro DN så är den rätta siffran 17,5 procent, inräknat dem som inte längre bryr sig om att söka jobb och de som arbetar deltid.

Men anklagelserna om att han inget gör fick sig ännu ett motbevis i helgen, då den amerikanska senaten beslutade att ta upp förslaget till allmän sjukförsäkring till behandling.

Beslutet följde den här gången helt partilinjerna. I representanthuset för ett par veckor sen röstade 39 demokrater emot. Dessutom bytte en republikan sida. Han kom från New Orleans, Louisiana där många fattiga i dag saknar sjukförsäkring.

Samma faktum fick nu två demokrater en från just Louisiana, den andra från Arkansas, att överge sina ideologiska tvivel och säga ja, eftersom många av deras väljare har nytta av en reform.

Detta betyder inte att en reform är i hamn. Men debatten kan nu handla om hur sjukförsäkringen ska se ut snarare än om den alls ska genomföras.

Om senaten kan enas om ett förslag under december som sen kan samordnas med vad representanthuset redan antagit, så kan president Obama få ett förslag att skriva under efter bara ett år vid makten.

Det är raskt marscherat, det stärker president Obama och det stärker en agenda som på många sätt har större betydelse för oss utanför USA.

Jag tänker inte minst på klimatfrågan, där Köpenhamnsmötet i december riskerar att bli ett bakslag delvis beroende på att Obama och den nya kongressen inte hunnit ta sig an frågan ännu. En framgång om den allmänna sjukförsäkringen skulle med säkerhet stärka de krafter som vill ta klimatproblemet på allvar och som inser att det är bättre och billigare att agera snabbt och resolut, än att vänta och ta ännu större effekter av klimatfrågan.

Och rent allmänt stärks en syn på världen där poltiken inte ses som problemet och marknaden som lösningen. I stället ser vi att marknaden måste styras. Marknaden är en god tjänare men en usel herre som våra svenska sossar brukar säga.

Mer läsning

Annons