Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu skapas groteska klyftor i Sverige

/

Annons

Den borgerliga politiken är ett oblygt sätt att ställa folk mot folk. De hoppas uppenbarligen att de som kortsiktigt tjänar på sänkt skatt inte ska förstå hur hårt den drabbas som blir arbetslös. För ingen kan väl tro på de nya moderaternas resonemang att drivkrafterna för att söka jobb saknades tidigare heller. Nu skapas groteska klyftor.

SVT:s Aktuellt hade ett tänkvärt inslag i måndags kväll. Det var så bra att jag faktiskt undrar jag varför jag inte gjort jobbet själv. I sändningen jämfördes två familjer i Göteborg. I den ena hade båda makarna kvar jobbet på Volvo lastvagnar. Regeringens budget ger familjen 2 087 kronor mer i månaden. Då kan 658 räknas till den sänkta skatten och 1 429 till de för tillfället låga räntorna. I den andra familjen jobbade båda tidigare på Volvo Lastvagnar, men båda är nu arbetslösa. För den familjen ger det ett slutresultat per månad på minus 12 975. Då är ändå även den summan minskad med de sänkta räntorna. Annars är inkomstförlusten per månad hela 14 833 kronor!

Det är förstås ett dråpslag för vem som helst. Och fyrabarnsfamiljen har nu bosatt sig i en trerumslägenhet. Datorn försvinner och bio är inte att tänka på. Detta är inte en arbetslöshetsförsäkring värd namnet. Och bara den verkligt korttänkte kan föredra en mindre skattesänkning före den trygghet som en riktig a-kassa innebär. Nu ska sägas att den som var arbetslös under socialdemokratisk regering inte heller blev fet. Riskpremien, incitamentet för att söka jobb, var stort nog tidigare också. Det i sin tur visar bara det groteska, ja rent av förljugna, i den borgerliga propagandan före förra valet, den man nu försöker repetera.

Sossarna har därtill lovat både höjd procentsats och höjt tak i a-kassan vid en rödgrön valseger. Anders Borg lever i det blå när han tror att försämringar i den här nivån ska leda till fler jobb. Det som sker är att de fattiga blir fattigare.

I måndagens Aktuelltsändning debatterade Borg med Thomas Östros, ekonomisk talesman (S). Denne tog många tunga poäng i debatten. Borg är nu uppenbart pressad av usel tillväxt och stigande arbetslöshet. Finansminstern skyllde klyftan mellan familjerna på den internationella krisen. Men sanningen är att raserandet av a-kassan är en hemsnickrad politik signerad firma Borg/Reinfeldt.

Annons