Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrland börjar inte i Solna

/

I Kalix fick Socialdemokraterna 49,4 procent i EU-valet. I Strömsund och Timrå, 45,7 respektive 46,3 procent.

Annons

Det går att göra listan över Norrlandskommuner där Socialdemokraterna tog storslam hur lång som helst – ändå är partiets ”nordligaste” EU-parlamentariker skriven i Solna! Vår geografiskt närmsta parlamentariker, alla partier inkluderade, ser ut att bli Folkpartiets Marit Paulsen. Hon huserar i Yttermalung i Dalarna och tror inte på ekologiskt odlat ... Att tant Marit en gång i tiden titulerade sig sosse är en klen tröst.

Någon bär naturligtvis ansvar för den snedvridna geografiska representationen och det är sannerligen inte Norrlandsväljarna. Härifrån var beskedet tydligt – vi vill ha röd Norrlandsrepresentation i EU-parlamentet! Ja, man kan faktiskt anta att många som röstade socialdemokratiskt i Norrland också tycker att det är viktigt att Norrland finns representerat i EU. Det ligger delvis i sakens natur, känslan av att den som lever under liknande beting som en själv också är bäst skickad att förstå och tillvara ens intressen. Det gör sannolikt större skillnad för en norrlänning att ens kandidat finns i närområdet än vad det gör för till exempel en stockholmare.

Var partiledningen så säker att vinna minst sex mandat att man räknade med att också sjättenamnet Jens Nilsson skulle få en plats? Nej, självförtroende var inget som direkt präglade sossarnas EU-valskampanj. Partiet hade en obegripligt fegisbetonad lansering av sina kandidater, valrörelsen handlade nästan uteslutande om att lyfta tre namn: Marita Ulvskog, Olle Ludvigsson och Åsa Westlund (två stockholmare och en göteborgare).

Östersunds kommunalråd Jens Nilsson har fortfarande chansen att nå Bryssel. Men då krävs ett irländskt ja till Lissabonfördraget.

Att norrländska socialdemokrater ska behöva sätta sitt hopp till irländarna är inte rimligt. Dock säger det något om den alltmer tilltagande storstadsfixeringen i svensk politik.

KO

Mer läsning

Annons