Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordiska lärdomar

/

Johanna Sigurdardottir, S-märkt statsminister i Islands rödgröna regering, hoppades i sitt tal inför den socialdemokratiska partikongressen att Mona Sahlin ska bli den första kvinnliga statsministern i Svithiod.

Annons

 Det är klart att sånt möts med jubel. Ett och annat kongressombud kanske förvånades av den radikala tonen i Sigurdardottirs budskap. Attacken mot en nyliberalism som hon säger är byggd på sand är hur som helst byggd på en förfärande erfarenhet.
Få länder har drabbats värre än Island av den girighetens och den oreglerade finansmarknadens effekter. Det har gett Island dess första rödgröna regering och dess första socialdemokratiska statsminister någonsin.
I Norge har man kommit ännu ett steg längre. Där har den rödgröna regeringen under Socialdemokraten Jens Stoltenberg, ledare för Arbeiderpartiet, lyckats att inte bara bli vald 2005. Man blev också omvald 2009. Även Stoltenberg lyckades charma kongressen. Han berättade hur man efter ett förfärligt valnederlag 2001 försökte se till hur man gjorde i Sverige. Idéer är gratis så man stal helt enkelt de svenska sossarnas paroller. Alla ska med, sa man. Det gick hem trots att det långt före valet blev känt att det var svenskar som hittat på det hela.
Stoltenberg talade allvar med kongressen också. Det gäller att vara tydlig med de socialdemokratiska värderingarna, var hans slutsats. När Ronald Reagan, USA:s president på 80-talet, sa att regeringen inte var lösningen utan problemet, lyssnade många - för många. Lärdomen av förra årets akuta finanskris betecknade Stoltenberg som att marknaden inte kan tillåtas styra, den måste styras. Han anser att det som hände i den finanskris som ännu inte övervunnits, var att ett helt system föll samman –- Reagans och Storbritanniens Thatchers system. Till det sa Stoltenberg att krisen inte är slut även om börsen och BNP återhämtar sig.
För Socialdemokraterna är krisen inte över innan arbetslösheten är på väg ner. Och det är farligt att låta den bita sig fast. Stoltenberg berömde sig över att man i Norge i de goda tiderna höll igen. Därför kan man i krisen renovera skolor och vägar och investera i grön energi. Och han avvisade skattesänkningar som en metod att skapa jobb. Det är inte ett effektivt sätt att skapa jobb - utan ett dyrt sätt.
Till sist talade han inför kongressen om vikten av organisationen. Förr röstade arbetare socialdemokratiskt av tradition. Nu måste var och en övertalas, och Stoltenberg betonade vikten av det traditionella valarbetet. Dörrknackningen vann valet i Norge. Nu vet våra sossar vad som väntar i september nästa år.

Mer läsning

Annons