Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Några få minuter av våld

Den som har besökt USA vet att amerikanarna är ett otroligt vänligt och tillmötesgående folk. Det gäller att kunna skilja äpplen från päron – människor från politik.

Annons

Vi hatar förstås inte amerikanska medborgare, men avskyr att USA förstör andra länder med sina bomber. Detsamma gäller Israel och judarna.

I borgerlig press har den gångna helgens Davis Cupmatch mellan Sverige och Israel använts för att sudda ut gränserna mellan judehatare och Israelkritiker. Och tyvärr, den viktiga kritiken – senaste massakern i Gaza, Israels rättsvidriga ockupations- och bosättningspolitik – tynade bort när den lilla klicken extremister gick till attack på lördagen. På bilderna fastnade nästan bara maskerade våldsverkare. De fredliga och minst lika hängivna demonstranterna fanns ju där också, men de försvann i mängden.

Media bär en del av skulden för snedvridningen. Jag håller med Olof Holmgren, talesman för nätverket Stoppa matchen, när han säger att det har funnits exempel på ”kravallporr” i tidningarna.

På lördagen greps nio personer av polisen, tio omhändertogs och 91 avlägsnades från området runt Baltiska hallen. Totalt demonstrerade omkring 6 000 personer!

”Nästan fem timmar av fredliga protester – några få minuter av våld”, summerar Svenska dagbladet.

Mer läsning

Annons