Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mot tio procent

/

Regeringen fortsätter att ”ta ansvar” samtidigt som arbetslösheten närmar sig tio procent. Junisiffrorna visar att 503 000 personer, eller 9,8 procent av arbetskraften, befinner sig i öppen arbetslöshet.

Annons

Det är männen som har varit de stora förlorarna under det gångna året. I de konjunkturkänsliga branscherna, dit krisen nådde först, är det männen som dominerar. Men räkna med att kvinnorna kommer att putsa till siffrorna när varslen i kommuner och landsting börjar slå igenom. Och vad gör regeringen? Jo, den tar alltså ansvar – genom att ställa sig på sidlinjen.

En av Barack Obamas första åtgärder var att driva igenom ett omfattande stimulanspaket för det offentliga USA. I satsningen ryms utbyggnad av bredbandsnätet, upprustning av infrastruktur och skolor. Budskapet var att krisen inte kan mötas av passivitet utan av aktiva åtgärder.

I Sverige är det kommunerna och landstingen, våra stora välfärdsproducenter, som hade behövt ett stimulanspaket. Ett sådant skulle inte bara ha räddat många jobb utan också säkerställt kvaliteten i till exempel skolan.

Men först nästa år kommer mer pengar, har Anders Borg meddelat. Under tiden kommer många varsel att hinna omsättas i uppsägningar.

En del bedömare vågar nu tala om ett möjligt ljus i tunneln. Bland andra den amerikanska riksbankens chef Ben Bernanke menar att det finns tecken, om än osäkra, att en vändning kan vara förestående i den amerikanska ekonomin.

Trots dessa signaler agerar regeringen Reinfeldt som att framtiden är förlorad. Läget är hopplöst. Borgerligheten ger uppgivenheten ett ansikte, allt medan arbetslösheten tickar mot tio procent. KO

foto: scanpix

Annons