Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderat tårtkalas

/

Jag gissar att moderaternas chefsstrateg Per Schlingmann har bjudit sina kollegor på tårta någon gång den senaste veckan. En liten fest i det tysta sådär. För det skulle såklart skicka fel signaler att ställa till med stor fest på grund av att en pensionerad AMF-vd belönats med mångmiljonbelopp.

Annons

Utåt sett är ju moderaterna otroligt bekymrade över näringslivselitens rofferi.

Nej, det är inte glädje utan skadeglädje som höjer stämningen på det moderata kansliet. Anledningen? Arbetarrörelsens fall ner i höglöneträsket.

”Det här kommer att bli negativt för oss i den framtida valrörelsen”, säger William Frank, ordförande för IF Metalls avdelning 4 i södra Västerbotten till Aftonbladet.

AMF-skandalen bidrar ju inte direkt till att tydliggöra de konfliktytor som alltid måste finnas mellan den politiska högern och vänstern. Ökade inkomstskillnader, ett tilltagande utanförskap, växande sociala klyftor ska mötas med krav och idéer för jämlikhet. I den ekvationen ryms inte svindlande pensionsersättningar.

Arbetarrörelsens kraft står och faller med dess förmåga att formulera ett trovärdighet rättvise-alternativ. I dessa tider borde det egentligen inte vara ett problem.

Jag bläddrar igenom senaste numret av Tvärdrag, SSU:s idépolitiska tidskrift, och hittar en uträkning över högerns skattepolitik: direktören med en årsinkomst på 480 000 kronor, två miljoner i förmögenhet, dyrt hus och hushållsnära tjänster belönas årligen med över 50 000 kronor. Medan den ensamstående pensionären med 90 000 i garantipension får knappt 200. Regeringen har ju för sjutton infört bonusfest året om! Ändå är det inte det vi talar om i dag. Istället ser vi hur konfliktytorna suddas ut.

Det spelar liten roll att Wanja Lundby-Wedin förklarar att hon inte förstått eller vilseletts av AMF:s tidigare vd. Den bestående bilden av AMF-skandalen kommer ändå att bli denna: fackord-föranden som tillsammans med Svenskt näringslivs vd godkände svindyra pensionsbetalningar. Arbetarrörelsen och kapitalet i samma båt.

Den där tårtan måste ha smakat!

Kalle Olsson

kalle.olsson@ltz.se

Mer läsning

Annons