Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstag i repris

Annons

Vår- och höstbudgetarna tillhör politikens konstanter, de återkommer punktligt varje år och brukar väl i normala inte leda till några större konvulsioner. Regeringen slår sig för bröstet efter ett väl utfört arbete med siffrorna medan oppositionen rasar. Men i år är det annorlunda. Gårdagens vårbudget var inte bara ytterligare en i raden av budgetar, den var en förhandsvisning på hur regeringen tänker bemöta de två-tre helvetesår som ligger framför oss. Hittills är det passiviteten som har varit utmärkande för borgerlig-hetens krishantering. Av vårpropositionen kan man utläsa att regeringen tänker fortsätta på det inslagna spåret, dock med ett litet tillägg, inlåsningen av arbetslösa ska trappas upp till industriella nivåer.

Denna vår regering som har tagit varje chans att göra ned den tidigare s-förda ”Amspolitiken” byter plötsligen fot. Det är sannerligen anmärkningsvärt. Fredrik Reinfeldt, såväl den gamle oppositionsledaren som den nybakade statsministern, återkom ofta till Amsfiaskot. Folk ska jobba, inte låsas in i meningslösa åtgärdsprogram, brukade han säga.

Inser inte regeringen att den nästa år vid den här tiden riskerar att sitta med samma problem som Göran Persson inför 2006 års valrörelse? En betydande andel fullt friska och fullt arbetsföra individer infösta i diffusa arbetsmarknadsprogram. Bristen på riktig arbetsmarknadspolitik – alltså olika former av kompetenshöjande utbildningar – bidrog till den socialdemokratiska valförlusten. Ska regeringen verkligen göra om samma historiska misstag?

Annons