Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missnöjet pyr i krisen

/

Tuffa tider råder, krisen kryper in på bara skinnet. De flesta känner nog minst en person som på ett eller annat sätt hamnat i kläm. En faster som varslats, en granne som behövt flytta, en kusin som tvingats sluta musikskolan.

Annons

Krisen tar sig inte bara uttryck i ökad arbetslöshet och sämre hushållsekonomi. Vi ser hur hela välfärden backar in i framtiden. Kommuner måste skära ner i skolan och reducera kultur- och fritidskontot, de äldre får sämre service när omsorgspersonal får gå. Klyftan mellan de som står innanför och utanför vidgas.

I storstadsförorten attackeras brandbilar, vilsna ungdomar hittar en framtid i de kriminella gängens gemenskap. Så rekryteras nya generationer värdetransportrånare och droghandlare.

Man behöver inte vara populist eller rasist för att känna ett missnöje över sakernas tillstånd. Faktum är att väldigt många är missnöjda, de osynliggjorda invandrarna i förorten, industriarbetaren som tvingats gå ner i lön, dottern som ser sin gamla mamma tyna bort i ensamheten. Frågan är hur vi kanaliserar vår besvikelse. De främlingsfientliga har redan ett färdigt recept, Sveriges problem, ekonomiskt, socialt och kriminalpolitiskt är i tur och ordning invandringen, invandringen och invandringen.

Hade inte moderater och socialdemokrater varit så generösa mot afrikanerna och muslimerna hade det i dag funnits pengar att möta och mildra den ekonomiska krisen. Så kommer SD att agitera när vi går in i valrörelsen. Krisen beror inte på att världen fick ett kollektivt lånefnatt – en tämligen etablerad slutsats – utan på att invandrare tillåtits välla in över gränserna.

Vi ska ta avstånd från Sverigedemokraternas problembeskrivning, men utan att för den skull ta avstånd från Sverigedemokraternas väljare. För oron och missnöjet som människor känner är ofta berättigad. Ingen kan påstå att vi har lyckats med integrationen eller att resultaten i skolan och personaltätheten inom äldreomsorgen är tillfredsställande. Etablerade partier som tror att det räcker med att kasta nedsättande adjektiv för att stoppa SD i riksdagsvalet kommer garanterat att misslyckas.

Nej, nu behövs det alternativ, andra berättelser om hur Sverige ska gå från pessimism till framtidstro. Trycket ökar på Mona Sahlin, Socialdemokraternas vision om morgondagen hänger fortfarande i luften. Det är inte svaren som saknas utan en trovärdig marknadsföring.

Annons