Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnet från Abu Ghraib

Abu Ghraib-fängelset, några mil utanför Bagdad, var ett av Saddamregimens många slakt- och tortyrhus; dit skickades politiska motståndare och andra oliktänkare för att aldrig återvända.

Annons

Efter den amerikanska invasionen togs fängelset över av ockupationsmakten. För fyra år sedan offentliggjordes upprörande bilder som visade hur amerikanska soldater förnedrade och torterade fångar. Intagna som blivit avklädda tvingades lägga sig i hög på varandra, soldaterna lät fångar krypa på golven med hundkoppel runt halsen. Det var vidriga bilder, hämtade från soldaternas egna fotoalbum.

I en rapport från USA:s senat fastslås att Donald Rumsfeld, den tidigare försvarsministern, är att betrakta som den högste ansvarige för tortyrskandalen. Anklagelsen är ingen nyhet, det anmärkningsvärda är att påståendet kommer från sådan hög ort. John McCain, Rumsfelds partikamrat och en av talespersonerna för senatens försvarsutskott, kallar övergreppen för ”oförlåtliga”.

I fallet Abu Ghraib var det soldaterna på golvet som fick bära skulden, men de grymma metoderna var inga egna påhitt utan ett resultat av den högsta politiska ledningens desperata förhoppningar. Enligt senatsrapporten godkände Donald Rumsfeld redan 2002 aggressiva förhörstekniker på fångbasen Guantánamo.

Genom att överträda gränserna för det tillåtna – det finns många vittnesskildringar om våldsamma förhörstekniker från Guantánamo, Irak och Afghanistan – hoppades man nå genombrott i kriget mot terrorismen.

Vilka är då chanserna att få se Donald Rumsfeld eller presidenten him self framför skranket? Osannolika. Däremot kommer denna och andra liknande rapporter att vara vägledande när Barack Obama påbörjar arbetet med att återställa USA:s moraliska kompass.

KO

Mer läsning

Annons