Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer om Gazakriget

/

Annons

När den israeliska armén genomförde en egen granskning efter vinterns anfall av Gaza hittade man inte några fel. 1 300, varav 900 civila, palestinier miste livet och Israels väpnade styrkor gjorde en helgjuten insats.

Det låter lika trovärdigt som när diktaturen ska förklara det rimliga i att regimen precis vunnit 99,9 procent av rösterna.

Den 22 dagar långa offensiven av Gaza var ett fyrverkeri av bomber och granater. Till ledarredaktionens mejl skickades förfärliga bilder som visade lemlästade och döda kroppar. Det var barn och gamla om vartannat – ingen skonades.

Nya bevis för den brutala krigsföringen framkom häromdagen när den israeliska organisationen ”Att bryta tystnaden” offentliggjorde en rapport med vittnesskildringar från soldater som opererade i Gaza. DN citerar en av soldaternas berättelser: ”Jag har tjänstgjort i Gaza och på Västbanken under svåra förhållanden (...) men jag har aldrig hört maken till de instruktioner vi fick denna gång. Budskapet var att vi kunde skjuta hur som helst mot vad som helst utan att bekymra oss om följderna. Står ett hus i vägen? Ned med det! En bil? Kör över den! Ser ni någon så utgå från att det är en fiende”.

Ur israelisk synpunkt var Gazaoffensiven en succé, de egna förlusterna var små medan förödelsen på den palestinska sidan var enorm. Gazas civila lider fortfarande av sviterna från kriget, hus ligger i ruiner, krigsskadade barn kan inte sova om nätterna, bristen på förnödenheter är stor.

Ur ruinerna stiger sanningen upp. Israels attack var ingen oskyldig självförsvarsaktion utan en kall uppvisning i människoförakt.

KO

Annons