Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer än en häftig blåljusutryckning

/

Extra extra! Nytt bombpaket i Östersund. Det fjärde i ordningen. Det går inte att hjälpa att man börjar känna sig en smula blasé, men framför allt förbannad.
Polisen tvingas lägga det ordinarie arbetet åt sidan, bombgruppen från Stockholm kallas in, kanske måste man beordra övertid vilket omkullkastar schemat och ger merkostnader.

Annons
Man kan ju bara spekulera om antalet bedrägeri- och misshandelsutredningar som polisen måste vänta med på grund av dessa idiotiska tilltag.
Gårdagens bombpaket var placerat i anslutning till sjukhuset. Finns det någon djupare konsekvensanalys i bakgrunden är syftet uppenbart - att åstadkomma så stort kaos som möjligt.
En av våra viktigaste samhällsfunktioner tvingas slå av på tempot; sjukhuspersonal måste lämna sina arbetsplatser, andra får ta omvägar till jobbet, framkomligheten för trafikanter, kollektivtrafik, patienter och anhöriga kringskärs. Alla blir lidande.
Finns det möjligen en risk att medierapporteringen ger vatten på kvarn till nya bombhot? Gärningsmännen finner kanske en tjusning i att deras korkade påhitt får stor uppmärksamhet.
Självklart ska media vara på plats när brott med stora konsekvenser begås. Men det är jätteviktigt att vi inte glömmer att berätta om just konsekvenserna. Om människorna som måste lämna sina hem och arbetsplatser, om kostnaderna för näringsidkare och polismyndigheten. Om familjemedlemmar som måste leta alternativa ingångar för att nå sina sjuka anhöriga.
Två unga kvinnor har erkänt bombpaketet utanför matbutiken Lidl i början av månaden. Kvinnorna uppger att de inspirerades av Hallowenskämt som de sett på internet. När de insåg att leken gått överstyr vågade de inte kontakta polisen.
Det är mycket möjligt att de ansvariga för "sjukhusbomben" är unga personer som, likt de ansvariga för "Lidlbomben", inte förstår situationens allvar. Därför är det så viktigt att dessa händelser följs upp i klassrummen och runt frukostborden.
Vad kostar en sådan här omfattande polisinsats, vad innebär det att företag går miste om hela dagars omsättningar? Bombhoten skapar kedjereaktioner som en ung hjärna inte nödvändigtvis kan överblicka.
Det här handlar inte bara om en häftig blåljusutryckning.
Annons