Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medveten försvarssplittring

Annons

Få områden tycks vara så svåra men samtidigt så enkla som försvarspolitiken. Alla är överens om målet, klart och tydligt definierat som det är – angripare ska avskräckas, landet ska skyddas och Sverige ska verka fredsfrämjande i världen. Detta är den enkla biten.

En förutsättning för vår försvarsförmåga är emellertid att politikerna hittar långsiktigt stabila överenskommelser. Precis som när det gäller grundlagsfrågor behöver försvarspolitiken kontinuitet.

Ett viktigt forum i det här sammanhanget är den parlamentariska försvarsberedningen där riksdagens partier kan samråda och utarbeta gemensamma riktlinjer. För exakt ett år sedan avslutade försvarsberedningen sitt senaste sammanträde. Då hade ledamöterna lyckats med bedriften att mejsla ut ett gemensamt förslag om försvarets grundläggande inriktning. Det var en propagandauppvisning i politiskt arbete – här fanns analys, idéer och, inte minst, konsensus.

Men vad hände sedan? Håkan Juholt (S), riksdagsledamot och tidigare ledamot av försvarsberedningen, förklarar: ”Under de tolv månader som gått har statsminister Reinfeldt förhindrat försvarsberedningen att sammanträda. (...) Under mina 14 år som ledamot av försvarsberedningen har jag aldrig tidigare upplevt en större nonchalans mot riksdagens partier. Försvarsberedningen är en unik svensk företeelse, som rönt mycket uppmärksamhet också internationellt. Uppgiften har varit att försöka se bortom hörnet, tänka längre och samla partierna kring största möjliga gemensamma nämnare. Det lagstiftande arbetet i riksdagen har en helt annan uppgift och är oftast kortsiktigt, begränsat i område och dessutom i stor utsträckning fokuserat på det som skiljer partierna åt, inte det som förenar”, skriver Juholt (Svd 12/6).

Regeringens nonchalans har inte bara väckt oppositionens irritation, särskilt moderata sympatisörer har förfasats över borgerlighetens hantering av försvars- politiken. Ideligen kommer nya utspel, försvarsministern säger en sak, finansministern en annan, Jan Björklund en tredje, allt medan oppositionen möts av ett arrogant dövöra varje gång de kräver parti-överläggningar.

Precis som Håkan Juholt påpekar är det lättare att tänka fel om man tänker ensam istället för tillsammans med andra. Det skulle stå oss oerhört dyrt att tänka fel om försvaret, såväl ekonomiskt som säkerhetspolitiskt.

Vad blir nästa försvarspolitiska påbud? Det vet vi inte. Det enda vi vet är att det inte kommer att vara sprunget ur en politisk samsyn.

Mer läsning

Annons