Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyft fram rättssamhällets hjältar

/

I diktaturer står bevisprövning som en detalj i marginalen. Målet är det överordnade, sätta folk i finkan, hur vägen fram till fällande dom ser ut är mindre viktig. Redig bevisning är bara en bonus.

Annons
Ett civiliserat rättssamhälle däremot står och faller med att folk vågar träda fram och berätta vad de vet. Utan vittnen skulle åklagarna tvingas avsluta väldigt många undersökningar i, som det heter, brist på bevisning.
Den som genom våld eller hot om våld skrämmer någon från att vittna har begått ett allvarligt brott. Detta är viktigt att känna till. Övergrepp i rättssak, kallas det, för vilket man kan dömas till fängelse i åtta år.
De flesta rättsövergrepp är inte så allvarliga att de renderar långa fängelsestraff. Men det är förstås lika illa om 16-åringen som fått sin moped stulen inte vågar anmäla tjuven. Från samhällets sida måste dock alla försök att skrämma vittnen till tystnad tas på största allvar. Alla ska veta att det faktiskt finns ett kraftfullt lagrum och blir man som vittne utsatt för obehagliga påtryckningar måste man anmäla.
Men det är ju lätt att säga på förhand, du måste anmäla! Visst, i ett skarpt läge kan konsekvensanalysen se annorlunda ut; hur påverkas min egens, familjens och vännernas säkerhet om jag väljer att träda fram?
En som vet hur det känns att ställa sig upp mot den organiserade brottsligheten är den tidigare åklagaren Barbro Jönsson. För ett år sedan detonerade en sprängladdning utanför hennes ytterdörr. Tidigare i november meddelade polisen i Trollhättan att man ringat in en grupp kriminella som kan vara inblandade i attentatet.
Det är emellertid mycket troligt att bomben kan kopplas samman med Jönssons arbete mot den grova brottsligheten.
Barbro Jönsson har blivit en symbol för den levande demokratin och det modiga rättsväsendet. En hjälte som, trots att mörka krafter försökt röja henne från banan, oförtrutet fortsätter kampen.
Efter attentatet har Jönsson levt under bevakning, men hon har inte låtit sig tyna bort. Tvärtom, genom sina erfarenheter väger hennes ord tungt när hon propagerar för att fler ska våga ställa upp när rättsväsendet kallar.
För varje tillbakadraget vittnesmål, för varje gång som någon avstår en polisanmälan på grund av rädsla, eroderas grunden för rättssystemet ytterligare en bit.
Barbro Jönsson borde åka ut på en landsomfattande skolturné, ty vi behöver de modiga förebilderna att stoltsera med och lära av.

Mer läsning

Annons