Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LT:s ledarskribent: Friskolan har gått överstyr

Annons
Etableringen av friskolor fortsätter med oförminskad takt. Som ledarsidan nämnde förra veckan är utbildningsbranschen en storindustri, bara förra året omsatte de privata utbildningsbolagen svindlande 10,7 miljarder kronor. Och som så ofta när det handlar om växande och lukrativa branscher finns en kortsiktighet i planeringen. Girigheten verkar under skygglappar.
Skolverket varnar nu för att elevunderlaget i grund- och gymnasieskolan kommer att minska under de kommande åren, och färre elever kommer obönhörligen att leda till friskolenedläggningar. Vem får då ta smällen när eleverna står utan klassrum? Den kommunala skolan förstås. Den är nämligen skyldig att ta emot alla elever.
Hur ska kommunerna kunna planera för något som de inte säkert vet ska inträffa? Kommer friskola X med 96 elever att gå i konkurs eller blir det friskola Y med 112 elever som lägger ner?
Nej, etableringen av friskolor har gått alldels överstyr, förhoppningsvis kommer ett maktskifte 2010 att innebära en rejäl åtstramning av den nuvarande ordningen.

 

Mer läsning

Annons