Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lovisa Arvidsson: Socialdemokraternas vallöfte om språkplikt är ohederlig bluffpolitik

Annons

Lär dig svenska, annars blir det inget socialbidrag!

Det är essensen av Socialdemokraternas nya vallöfte om språkplikt för nyanlända, asylsökande och invandrare med försörjningsstöd som finansminister Magdalena Andersson (S) och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) presenterade i veckan.

Det finns något grovt ohederligt i både förslaget och retoriken.

Låt oss börja med att slå fast att språket absolut är en av de viktigaste nycklarna till integration.

Men till skillnad från vad S får det att låta som handlar inte grundproblemet om en ovilja eller lathet från asylsökande, nyanlända och invandrares sida att lära sig språket.

Tvärtom har en stor del av kritiken mot Svenska för invandrare, SFI, handlat om en undermålig undervisning som saknar struktur, brist på kvalificerade lärare och adekvat nivåanpassning. Många elever har också vittnat om överfulla klasser som ständigt fylls på mitt i terminen så att hela klassen stagnerar.

Språkcafé på Magneten i Krokom.

Dessutom har en stor del av ansvaret för språkundervisningen legat på civilsamhället. På caféer, kyrkor och flyktingmottagningar i länet och runt om i landet sitter eldsjälar varje vecka för att hjälpa den som är ny i landet att lära sig grunderna i språket.

Detta eftersom SFI-undervisningen först får påbörjas efter att en person fått uppehållstillstånd, en process som kan ta år.

Även Ylva Johansson medger i en intervju med Aftonbladet att problemet handlar om lågt deltagande i språkundervisning: "Det är ju väldigt sällan det händer, de allra flesta deltar ju i en aktivitet".

Så vad handlar det här om?

Hade S velat komma till bukt med språkproblemet hade de naturligtvis kommit med satsningar för att förbättra och effektivisera SFI. Det saknas. Nu presenteras bara krav och hot om indraget försörjningsstöd.

Man kan istället ana en panik på regeringskansliet över att var tredje LO-väljare sympatiserar med SD.

Så man skapar ett problem som man sedan presenterar en lösning för. Med en retorik som för tankarna till att invandrare som inte gör rätt för sig ska straffas.

Tro inte att vallöftet om språkplikt är riktat mot den som nyss kommit till Sverige.

Mer läsning

Annons