Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lovisa Arvidsson om regeringsfrågan: Någon måste vara beredd att skapa dålig stämning

Annons
Montage: Henrik Montgomery, TT/Henrik Flygare LT

Stefan Löfven ser inga möjligheter att bilda en S-ledd regering. I nuläget ska tilläggas. Förändras förutsättningarna är han beredd att axla rollen.

Därmed kastar S-ledaren in handduken, något han på måndagsförmiddagen meddelade talmannen Andreas Norlén.

Problemet är att inga förutsättningar har förändrats. Varken under Ulf Kristerssons två veckor långa sonderingsuppdrag eller Stefan Löfvens dito.

Svensk politik har gått i baklås. Talman Norlén har än så länge inte visat sig vara en särskilt skicklig låssmed utan mer av en lyssnande samtalspartner.

Det har gått sju veckor sedan valet och vi står fortfarande utan regering. Ännu har riksdagen inte fått ta ställning till något regeringsförslag.

För oss är det ett helt unikt scenario. I flera europeiska länder är långa perioder utan en regering efter ett val något man har börjat vänja sig vid.

I Nederländerna kom en regering på plats först 225 dagar efter valet, förra året. Ekonomin tuffade på bra under tiden. Nordirländarna röstade i mars 2017. De väntar fortfarande på en regering.

Vi hade ett historiskt jämnt val. Det är för väl att vi har tydliga demokratiska spelregler för hur ett sådant här läge ska hanteras, även om det drar ut på tiden.

Men med det sagt, klockan tickar för Norlén att vaska fram ett förslag som kan få stöd i riksdagen. Och för det krävs att partiledarna slipar ner sina vassa kanter.

Röster höjs inom de konservativa leden om att plocka in Sverigedemokraterna i värmen. Då riskerar Alliansen att upplösas.

Under sonderingsronderna har det enligt Löfven inte skett några politiska förhandlingar. Det säger något om på vilken nivå som låsningen ligger på. Partiledarna får inte ens en chans att försöka lösa de verkliga politiska konfliktfrågorna, som arbetsmarknadspolitiken och välfärdens utmaningar. Hittills har det handlat om lojalitet och dynamik partierna emellan.

Ska det bli en regering måste någon våga skapa dålig stämning.

Annons