Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lögnen som politiskt slagträ

/

I den politiska debatten är det vanligt att sammanblanda bidrag och försäkringspengar.

Annons

Bidrag får man av EU:s strukturfonder, länsstyrelsen, fritidsförvaltningen och socialkontoret. För att lösa ut en försäkring krävs att du har betalat en premie och uppfyller diverse andra kriterier. Det är således ingen liten skillnad vi pratar om. För att bli berättigad till a-kassa måste du ha betalat en avgift under minst sex månader och för sjukskrivna krävs bland annat sjukintyg från den sjunde dagen.

När borgerligheten säger att de tänker avskaffa ”bidragslinjen” gör de två saker. För och främst ljuger de, för det andra sprider de förakt över ett snillrikt system som skänker människor trygghet i ett utsatt läge.

Tanken med socialförsäkringen är att människor gemensamt delar på bördorna genom att betala in när de arbetar för att på så vis vara garanterade en någorlunda dräglig tillvaro i händelse av sjukdom eller arbetslöshet. Premien dras från lönen som en del av arbetsgivaravgifterna eller erläggs separat i form av a-kasseavgift. Att påstå att sjuka och arbetslösa går på bidrag är alltså inget annat än lögn och politiskt taskspel. Regeringen är förstås högst medveten om begreppsskillnaden, men Fredrik Reinfeldt har valt sin retorik med omsorg. Folk gillar inte folk som lyfter bidrag, det ger ett trött intryck. Men framför allt antyder det att jag tvingas betala för någon slapptask som hellre stannar kvar i tv-soffan och tittar på Malou von Sivers än gör rätt för sig.

Göran Persson blev märkbart irriterad när borgerliga politiker försökte beskriva a-kassan som ett bidrag – det är inte ett bidrag utan en omställningsförsäkring och hur många gånger ska jag behöva förklara det! Samma anklagelser kastas nu i Mona Sahlins ansikte. Det enda Socialdemokraterna har att komma med är en återinförd bidragslinje. Bidrag i stället för jobb. Konfliktlinjen från valet 2006 ser ut att komma i repris nästa år.

Det går inte att försvara en bidragslinje och därför är det så viktigt att Mona Sahlin avfärdar borgerlighetens försök att förvränga verkligheten. Löntagare som, ibland i årtionden, har betalat månatliga premier ska inte behöva höra att det är bidragssnyltare. Det är inte bara en felaktig beskrivning, det är en elak beskyllning. Nej, stå upp för vad det är, en försäkring.

Mer läsning

Annons