Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lille Jimmie med de stora orden

/

I somras hamnade jag på samma hotellfrukost som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Det första som slog mig var: Vad liten han är! Och sedan: Var är livvakterna?

Annons

Numera krävs inte en omedelbar hotbild, till exempel ett uttalat dödshot, för att makthavare ska få personskydd. Det förändrade synsättet kom efter mordet på Anna Lindh. Högprofilerade politiker som syns och hörs och säger obekväma saker anses per definition befinna sig i ett utsatt läge. Jag tror att det kan vara ett ödesdigert misstag att lämna Jimmie Åkesson obevakad (om så fortfarande är fallet), han skulle behöva ett par stadiga poliser vid sin sida. Varför? Det räcker väl med att läsa hans debattartikel i måndagens Aftonbladet, en av de mest obehagliga texter som publicerats i det offentliga Sverige på lång tid. Man kan nästan känna hur de inhamrade orden vibrerar av människoförakt. I artikeln beskrivs islam som det största hotet mot Sverige och muslimska män påstås vara överrepresenterade i våldtäktsstatistiken, en anklagelse helt utan stöd i forskningen.

Jimmie Åkesson lever farligt.

En annan som ställt sig i skottgluggen är publicisten som godkände Jimmie Åkessons debattartikel, Aftonbladets ansvarige utgivare Jan Helin. I går anmäldes han av Centrum mot rasism som vill få prövat om artikeln uppfyller brottsrekvisitet för hets mot folkgrupp.

Var det rätt eller fel att publicera? Med facit i hand var det korrekt, ja, oavsett om Helin blir fälld.

I åratal har olika metoder prövats för att bemöta SD: debatt, konfrontation och tystnad. Det enda man kan konstatera är att varje försök har varit lika misslyckat. Helt enkelt för att det är omöjligt att föra en saklig diskussion mot några som satt i system att förvanska fakta och rycka saker ur sitt sammanhang. Nu fick Sverigedemokraterna chansen att breda ut sig i landets största tidning och med egna ord förklara sin hållning. Och man misslyckades kapitalt! Bilden av den välkammade partiledaren som bara saknar Astrid Lindgren krackelerade över 4 590 tecken. Bockfoten stack fram.

Mer läsning

Annons