Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lika bortkommen

För två år sedan skrev jag min första ledare som nytillträdd på jobbet. ”Bortkommen kung”, löd rubriken, texten handlade om monarkin.

Annons

På kvällen hade statstele-visionen sänt från Nobelfestligheterna i Blå hallen, och där vid honnörsbordet satt som vanligt familjen Bernadotte inklämd bland världens snillen.

I går var det åter dags att samlas kring middagsbordet. Kungens ena bordsgranne var medicinpristagaren Françoise Barré-Sinoussi. Hennes banbrytande forskning bidrog till att identifiera HIV-viruset som orsakar aids. Utifrån Barré-Sinoussis arbete har andra forskare utvecklat bromsmediciner som räddat livet på miljontals människor.

Vad har kung Carl Gustaf åstadkommit, hur har han förtjänat sin plats vid bordet? Det finns inget bra svar. Kungens luddiga funktion är att representera Sverige – en uppgift som statsministern, utrikesministern och finansministern gott och väl och i många andra sammanhang klarar utan hans majestäts överinseende.

Monarkin har spelat ut sin roll, den har ingenting i ett progressivt samhälle att göra. Det här påståendet att kungahuset är sådana fina representanter för Sverige ... Jag tror det finns både en och två pristagare som hellre skulle föredra att diskutera italiensk fotboll med Zlatan under Nobelmiddagen än att torrsnacka med kungen.

Jag förväntar mig att Nobelstiftelsens ordförande Marcus Storch ser till att efterfrågad förändring genomförs innan nästa års middagsinbjudningar skickas ut.

Mer läsning

Annons