Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Latin

Till att börja med, det är aldrig kul att ha fel. Men ibland har det i alla fall förmildrande omständigheter.

Annons

 I går så klagade jag helt ogrundat på Apoteket. För två gånger två är två. Om man ska tvätta sig två gånger på kvällen och två gånger på morgonen så behövs fyra doser. Apoteket hade alltså agerat precis som jag önskar att de ska agera. Det är bra att veta när frågan kvarstår varför skattebetalarna ska lägga ut miljoner på att avreglera Apoteken.

I torsdags arrangerade sossarna i riksdagen ett seminarium om vad som är framtidens kunskap. Det som kom ut därifrån var kravet att alla elever ska ha tillgång till både modern IT-teknik och lärare som kan denna teknik.

Det låter klokt. Men med tanke på två gånger två, något alla måste kunna, drar jag mig till minnes något jag läste i somras. Där konstaterades att latin på 1800-talet sågs som oundgängligt vid alla högre studier. Och det var inte utan motstånd det mer eller mindre försvann under 1900-talet utanför de specialisters skrå som verkligen behöver sitt latin.

Nog för att latin kan vara bra vid språkstudier i allmänhet, men det går att klara sig utan. Det kontroversiella i det jag läste var att skribenten (jag har tyvärr glömt vem), menade att ämnet matematik hamnat i ett liknande läge när man hamnar över den nivå som alla behöver kunna för att klara sig praktiskt.

Jag är säker på att vi behöver matematiker av facket. Men vad behöver vi vanliga dödliga kunna? Vi har ju datorer som kan räkna. Matte vår tids latin!

Mer läsning

Annons